Amerikaanse centrale bank zou rente moeten verhogen tot 8 procent en dat is simpelweg onmogelijk

\"\"

De monetaire verkrapping van de Federal Reserve zou ons in een recessie kunnen brengen waar we pas over een paar jaar van herstellen\”, zegt John Hathaway, Senior Portfolio Manager bij Sprott Asset Management.

\”De Fed heeft geen knop om de economische activiteit te moduleren\”, legde hij uit. \”Ze hebben in feite een aan- of uit-schakelaar en de uit-schakelaar is om de economie diep onder water te duwen.\”

Vorige week woensdag verhoogde de Fed de rente met 75 bp als reactie op de hoge inflatie.

Het afgelopen jaar was getuige van de hoogste inflatie in veertig jaar. De totale inflatie bedroeg in augustus 8,3 procent, terwijl de kerninflatie, exclusief voedsel en energie, 6,3 procent bedroeg.

Momenteel ligt het streefbereik van de Federal Funds Rate tussen 3 en 3,25 procent.

Volgens Hathaway is dit niet genoeg, die zei dat de Fed haar belangrijkste rentetarief moet verhogen om de prijzen met succes te verlagen.

\”Je moet 8 procent van de beleidsrente krijgen om de inflatie te verpletteren\”, zei hij.

Met een Amerikaanse staatsschuld ten opzichte van het BBP van 123 procent, zei Hathaway dat hij zich niet kan voorstellen dat de Fed de rente hoog genoeg zal verhogen om de inflatie met succes te bestrijden.

Hij noemde de periode van hoge inflatie in de jaren zeventig, die de Fed ertoe bracht de rente tot 20 procent te verhogen.

\”Vandaag de dag is de economie kwetsbaarder dan ze was in de jaren zeventig,\” zei hij. \”De staatsschuld ten opzichte van het BBP in de jaren zeventig en begin jaren tachtig was een fractie van wat het nu is, tussen 30 en 40 procent. Vandaag zitten we tussen 120 en 130 procent.\”

Als de Fed de rente zou verhogen, zou dit het vermogen van de Amerikaanse schatkist om hun schulden af ​​te lossen kunnen belemmeren.

\”Elke stijging van de rente met 1 procent op die $30 biljoen aan schuld voegt $300 miljard toe aan het begrotingstekort\”, zei hij. \”Er zijn echt beperkingen, maar de Fed lijkt dat niet te beseffen.\”