IEA verlaagt prognose voor vraag naar olie terwijl de COVID-crisis in China voortduurt

\"\"

De wereldwijde vraag naar olie zal dit jaar naar verwachting met 2 miljoen vaten per dag (bpd) groeien, zei het International Energy Agency (IEA) woensdag. Er zijn daarbij verschillende factoren die de vraag bepalen.

\”De groei van de wereldwijde vraag naar olie blijft vertragen, gebukt onder hernieuwde Chinese lockdowns en een aanhoudende vertraging in de OESO\”, zei het in Parijs gevestigde agentschap in zijn nauwlettend gevolgde Oil Market Report op woensdag.

De vertraging van de vraag in China zal deels worden gecompenseerd door de grootschalige omschakeling van gas naar olie, die naar schatting gemiddeld 700.000 bpd zal bedragen in het vierde kwartaal van 2022 en het eerste kwartaal van 2023, het dubbele van het niveau van een jaar geleden, volgens het IEA.

Volgens schattingen van het IEA zal de vraag naar olie in China dit jaar naar verwachting met 2,7% of 420.000 bpd dalen in vergelijking met vorig jaar. Als de schattingen kloppen, zou dit de eerste jaarlijkse daling van de Chinese vraag naar olie sinds 1990 kunnen zijn en pas de tweede dergelijke daling in IEA-records sinds 1984.

De nieuwe schatting van het IEA is nu in lijn met de voorspellingen van verschillende analisten die anticiperen dat plotselinge Covid-vergrendelingen dit jaar zullen blijven wegen op de vraag naar olie in China, aangezien mensen massaal reizen in vakantieperiodes vermijden, waardoor het brandstofverbruik in \’s werelds grootste importeur van ruwe olie voor 2022 voor het eerst sinds twee decennia in 2022 daalt.

Elders in het IEA-rapport wordt verwezen naar de nog steeds zeer veerkrachtige Russische olie-export. De totale Russische olie-export steeg in augustus zelfs met 220.000 vaten per dag tot 7,6 miljoen vaten per dag, een daling van slechts 390.000 vaten per dag ten opzichte van het vooroorlogse niveau. De geschatte exportinkomsten voor Rusland daalden van juli met 1,2 miljard dollar tot 17,7 miljard dollar in augustus.

Het EU-embargo op de invoer van Russische ruwe olie en producten, dat respectievelijk in december 2022 en februari 2023 van kracht wordt, zal naar verwachting echter leiden tot diepere dalingen, aangezien een nieuwe bestemming voor nog eens 1 miljoen bpd aan producten en 1,4 miljoen bpd ruwe olie zal moeten worden gevonden, aldus het IEA.