Chinese aandelen zakken nog meer dan aandelen op andere beurzen

\"\"

Grimmige mijlpalen blijven zich opstapelen voor de Chinese aandelen die in Hong Kong genoteerd zijn.

Aan het einde van september had de Hang Seng China Enterprises Index meer dan 14% van zijn waarde verloren waarbij deze beurs de afgelopen maand de slechtste presteerder was onder de belangrijkste aandelenbenchmarks wereldwijd.

De koersen schommelen nu rond het laagste niveau sinds de wereldwijde financiële crisis en Chinese aandelen worden nu verhandeld tegen gemiddeld 0,6 keer de boekwaarde, de goedkoopste ooit.

Op drie na zijn alle 50 in Hong Kong aandelen gedaald, met vastgoedontwikkelaars en technologiebedrijven als grootste verliezers. China\’s grootste bouwbedrijf Country Garden Holdings Co. heeft bijna driekwart van zijn waarde verloren en het videostreamingbedrijf Bilibili Inc. is met ongeveer twee derde gedaald.

Wereldwijd zijn de verliezen op de beurzen algemeen nu centrale banken over de hele wereld de rente verhogen om de inflatie te temmen, maar Chinese aandelen zijn toch bijzonder hard getroffen omdat het Covid-Zero-beleid een extra negatieve invloed heeft op de economie van het land en ook omdat de Chinees-Amerikaanse spanningen verslechterden tegen de achtergrond van zowel de spanningen rond Taiwan en de oorlog die Rusland voert in Oekraïne.

Bovendien betekent de open kapitaalmarkten van Hong Kong, in tegenstelling tot die van het vasteland, dat buitenlandse investeerders hun geld kunnen terugtrekken wanneer ze maar willen, waardoor deze beurs vatbaar zijn voor grotere schommelingen te midden van macro-tegenwind.

Sommige beleggers vestigen hun hoop op het Chinese congres van de communistische partij dat twee keer per decennium plaatsvindt, dit jaar medio oktober, een gebeurtenis die in het verleden de aandelenmarkt doorgaans een boost heeft gegeven. Het land heeft zijn steun aan de huizenmarkt al opgevoerd voorafgaand aan het evenement, hoewel analisten zeggen dat het niet genoeg zal zijn om deze veelgeplaagde sector uit het moeras te trekken.