Rampzalige septembermaand op de beurzen

\"\"

Vrijdag gaf een passend einde van wat een moeilijke week, maand en kwartaal voor aandelen is geweest met negatieve prijsacties als gevolg van de angst voor renteverhogingen door de Fed, hardnekkig hoge inflatie en een vertragende economie.

Wall Street begon vrijdag in het rood nadat de persoonlijke consumptie- en bestedingsindex, die prijsveranderingen voor gezinsuitgaven meet en de favoriete inflatiemaatstaf van de Fed is, hoger uitkwam dan verwacht. Gegevens van het Commerce Department toonden met name aan dat de kernconsumentenprijzen, exclusief volatiele voedsel- en energieprijzen, in augustus met 0,6% op maandbasis en met 4,9% op jaarbasis stegen.

Aandelen konden echter een deel van deze verliezen opvangen nadat de inkoopmanagersindex van Chicago in september was gedaald tot 45,7 van 52,2 in augustus. Lezingen onder de 50 duiden op een krimp, en dit is meteen ook het laagste niveau van de index in twee jaar.

\”Er waren twee golven van Amerikaanse economische gegevens, de eerste suggereerde dat de inflatie hoog blijft en meer pijn van de kant van de Fed is gerechtvaardigd, terwijl de tweede golf een verzwakkende economie liet zien en enige verlichting wat de inflatieverwachtingen betreft\”, zegt Edward Moya, senior marktstrateeg bij valutagegevens. aanbieder OANDA.

Toch kon de opwaartse druk op de beurskoersen halverwege vrijdagochtend niet worden volgehouden en tegen het einde was de Dow 1,7% gedaald op 28.725, de S&P 500 was 1,5% gedaald tot 3.585 en de Nasdaq was 1,5% lager op 10.575. Dit sloot een verschrikkelijke week af voor de indexen, waarvan de verliezen elk ongeveer 3% bedroegen. De maandelijkse dalingen waren zelfs nog sterker, met een daling van de Dow met 8,8%, een daling van de S&P met 9,3% en een stijging van de Nasdaq met 10,5%. Alle drie eindigden het derde kwartaal ook diep in het rood.