Zal de recente rally van de zilver- en goudprijs standhouden?

\"\"

Bij een verrassende trendommekeer deze week werden zilver en goud respectievelijk op het hoogste punt van 3 maanden en 3 weken verhandeld. Maar is dit een duurzame rally of slechts een short squeeze?

Ook al presteerde zilver deze week beter dan goud, beide edelmetalen presteerden indrukwekkend. Enkele van de belangrijkste drijfveren waren een zwakkere Amerikaanse dollar, dalende rente op Amerikaanse staatsobligaties, tegenvallende macrocijfers, hogere prijzen voor ruwe olie en verschuivende verwachtingen wat betreft renteverhogingen in het geval van de Fed.

\”Er was de afgelopen vijf dagen heel wat beweging bij edele metalen, met goud +5%, zilver +14%, platina +9% en palladium +11%\”, zei MKS PAMP-metalenstrateeg Nicky Shiels.

De Verenigde Naties spraken zich deze week eigenlijk voor het eerst duidelijk uit en drongen er bij de Federal Reserve en andere centrale banken op aan om de renteverhogingen te versoepelen en waarschuwden dat een strakker monetair beleid de wereldeconomie in een recessie duwt.

\”Er is nog tijd om een stapje terug te doen van de rand van de recessie\”, zei UNCTAD-secretaris-generaal Rebeca Grynspan. \”Maar de huidige handelwijze schaadt de meest kwetsbaren, vooral in ontwikkelingslanden, en dreigt de wereld in een wereldwijde recessie te storten.\”

Goud klom deze week rond $65, waarbij de Comex-goudfutures van december voor het laatst werden verhandeld op $1.725 per ounce, de zilverfutures van december het laatst op $ 20,65 stonden.