Wall Street sluit week zwak af

\"\"

Na een stijging op maandag en dinsdag, sloten Amerikaanse aandelen de week af met grote verliezen na een onverwachte daling van het werkloosheidscijfer in september. Het nieuws deed de speculatie toenemen dat de arbeidsmarkt sterk genoeg is voor de Fed om haar agressieve inflatiebestrijdingsinspanningen voort te zetten. Ondanks de uitverkoop boekten de Dow, S&P 500 en Nasdaq nog steeds winsten op weekbasis.

Alle aandelen in de Dow behalve Merck (MRK) stonden vrijdag in het rood. De tech-aandelen daalden nadat Advanced Micro Devices (AMD) de guidance wat betreft de omzet aanzienlijk verlaagde vanwege een grote daling van de vraag naar personal computers. De aandelen Microsoft (MSFT) en Intel (INTC) kelderden met 5%. Aandelen van andere halfgeleiderbedrijven, evenals Apple (AAPL), HP (HPQ) en Dell Technologies (DELL) kregen eveneens met tegenwind af te rekenen.

De obligatierendementen stegen in reactie op het werkgelegenheidsrapport, en dat deed de aandelen van banken en creditcardaanbieders in koers dalen. CVS Health (CVS) en Centene (CNC) behoorden tot de slechtst presterende aandelen in de S&P 500 nadat de federale overheid de ratings van hun Medicare-gezondheidsplannen verlaagde. Aandelen Walgreens Boots Alliance (WBA) verloor 5%. Aandelen van zowel Tesla (TSLA) als Twitter (TWTR) daalden vanwege zorgen over de financiering van Elon Musk voor zijn aankoop van het socialemediabedrijf voor $ 44 miljard.

De stijging van de ruwe prijzen na het besluit van de OPEC+ om de productie te verlagen, deed de aandelen van olieveldservicebedrijf Halliburton (HAL) en boorbedrijven Coterra Energy (CTRA) en APA Corporation (APA) stijgen. De aandelen van Dexcom (DXCM) stegen voor de tweede dag op rij nadat de maker van glucosemonitoringsapparatuur deze week zijn nieuwste apparaat begon te verkopen. Aandelen van defensie-aannemers Lockheed Martin (LMT) en Northrop Grumman (NOC) gingen vooruit nadat president Joe Biden had gewaarschuwd dat een escalatie van de oorlog in Oekraïne ernstige wereldwijde gevolgen zou kunnen hebben.

De Amerikaanse dollar steeg ten opzichte van de euro, het pond en de yen. De prijzen voor de meeste grote cryptocurrencies daalden.