Amerikaanse consumentenprijzen op hoogste punt in 40 jaar

\"\"

De Amerikaanse consumentenprijzen stegen meer dan verwacht tot het hoogste punt in 40 jaar in september, wat de Federal Reserve onder druk zette om de rente nog agressiever te verhogen om de aanhoudende inflatie uit te roeien.

De kernindex van de consumptieprijzen, die voedsel en energie uitsluit, steeg met 6,6% ten opzichte van een jaar geleden, het hoogste niveau sinds 1982, zo blijkt uit gegevens van het Labor Department donderdag. Ten opzichte van een maand eerder steeg de kern-CPI voor een tweede maand met 0,6%.

De totale CPI steeg vorige maand met 0,4% en was 8,2% hoger dan een jaar eerder.

Het stijging was breed gedragen. Huisvesting, voedsel en medische zorg waren de sterkste stijgers, aldus het rapport. De prijzen voor benzine en tweedehands wagens daalden.

Na een solide banenrapport vorige week, zullen de inflatiegegevens waarschijnlijk leiden tot een extra renteverhoging van 75 basispunten tijdens de beleidsvergadering van de Fed in november en tot nog meer speculatie voor een vijfde opeenvolgende stijging van die omvang in december. Traders rekenden ook op een hogere Fed-piekrente voor volgend jaar.

Amerikaanse aandelen openden lager en de rente op staatsobligaties steeg, waarbij de 30-jaarsrente kortstondig 4% bereikte, de hoogste sinds 2011. De mediaanvoorspellingen in een Bloomberg-enquête onder economen hadden een maandelijkse stijging van 0,4% in de kern en een winst van 0,2% verwacht.

Het rapport benadrukt hoe sterke inflatie in de hele economie aanwezig is, waardoor de lonen van Amerikanen zijn uitgehold en velen gedwongen zijn te vertrouwen op spaargeld en creditcards om het hoofd boven water te houden. Hoewel de groei van de consumentenprijzen naar verwachting de komende maanden zal matigen, zal het een langzame tocht zijn naar het doel van de Fed.

Beleidsmakers hebben gereageerd met de meest agressieve verkrappingscampagne sinds de jaren tachtig, maar tot nu toe zijn de arbeidsmarkt en de consumentenvraag veerkrachtig gebleven. Het werkloosheidscijfer is in september teruggekeerd naar een dieptepunt van vijf decennia en bedrijven blijven de lonen verhogen om de werknemers aan te trekken en te behouden die nodig zijn om aan de vraag van huishoudens te voldoen.