Goud kan uit de krammen schieten als de Amerikaanse centrale bank de inflatie niet onder controle krijgt

De goudmarkt kan uit zijn spiraal van dalende prijzen breken wanneer de Federal Reserve zich realiseert dat ze de inflatie ondanks alle gedane inspanningen niet onder controle kan krijgen. De centrale banken wereldwijd zullen vroeg of laat gedwongen worden te pauzeren in hun cyclus van renteverhogingen omdat de economie te sterk vertraagt, zei de miljardair hedge fund beheerder en Paulson & Co-oprichter John Paulson.

Het gele edelmetaal is en blijft een hedge tegen inflatie, aldus Paulson. Maar het probleem voor het goud was dat de inflatieverwachtingen op de lange termijn aanvankelijk niet zo veel veranderden toen de Fed begon met optrekken van haar rentevoeten. Algemeen werd toen aangenomen dat de Amerikaanse centrale bank zou slagen in haar opdracht om de inflatie terug te dringen tot 2%, maar de twijfels daaromtrent zijn inmiddels toegenomen.  Het kwaad is echter geschied: het goud is in het defensief gedrongen.

“De goudprijs is dit jaar met iets meer dan 11% gedaald, maar het gele metaal is veel minder in waarde gedaald dan aandelen of obligaties. Het heeft dus ondanks alles bewezen een bron te zijn om rijkdom te beschermen”, vertelde Paulson in een recent interview aan Bloomberg. “Het probleem is dat goud een afdekking is tegen inflatie maar hoewel de huidige inflatie hoog is, zijn de inflatieverwachtingen voor de lange termijn nog steeds erg laag. Die bedragen ongeveer 2,5%. En ze zijn (nog) niet echt verhoogd omdat de Fed de rente heeft verhoogd, wat naar verwachting de inflatie zou moeten afremmen. “

Ondertussen veroorzaken de stijgende rentevoeten extra neerwaartse druk op het metaal. De Comex-goudfutures van december werden voor het laatst verhandeld rond $ 1.650 per troy ounce na recent het laagste niveau sinds april 2020 opgetekend te hebben.

“Terwijl de 10-jaarsrente is gestegen van 2% naar een recente piek op 4,33%, liggen de inflatieverwachtingen nog steeds rond de 2,5%. Dus terwijl de reële rente negatief was met de 10-jaarsrente op 2%, wordt ze positief wanneer de verwachting van een terugval van de inflatie richting 2,5% bewaarheid wordt. Dus omdat de reële rente positief kan (met de nadruk op ‘kan’) worden, wordt het goud in het defensief gedrongen,” voegde Paulson eraan toe.

Om goud een overtuigende come back te laten maken, moet de economie beginnen te vertragen na een reeks agressieve renteverhogingen. Dit zou de Fed dwingen te pauzeren.

“En dan zal de Fed vaststellen dat ze de inflatie niet onder controle kan krijgen. Misschien krijgen ze de inflatie teruggeduwd naar 4%, 5% of in het ergste geval 6%, maar zeker niet naar de verhoopte 2%. Wanneer de economie daarbovenop begint te vertragen, zal de centrale bank gedwongen worden om de rente opnieuw te laten zakken. En dan komt de inflatie terug”, verwacht Paulson.

Het besef dat de Fed geen controle meer heeft over de situatie, zal de inflatieverwachtingen op de lange termijn stimuleren en de goudprijs omhoog drijven.

Wat de huizenbubbel in de VS betreft, merkte Paulson op dat de prijzen zouden kunnen dalen, maar hij gelooft niet dat dit een nieuwe financiële crisis zal veroorzaken.

“We lopen vandaag niet het risico van een ineenstorting van het financiële systeem zoals in 2006-2007 het geval was. Dus de huizenprijzen kunnen dalen, maar niet in de mate waarin in de periode van de subprime crisis is gebeurd,” zei hij. “De financiële markt, het bankwezen en de huizenmarkt zijn tegenwoordig heel anders dan in 2006-2007. De onderliggende kwaliteit van de hypotheken is tegenwoordig veel beter. Je hebt niet eens meer subprime-hypotheken op de markt, zodat die dreiging is weggevallen.”

De miljardair-investeerder voorspelde de huizenbubbel in het midden van de jaren 2000 en verdiende een fortuin door hypotheken te shorten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *