Koper is geen alleenstaand geval meer: stevenen we ook af op een zilvercrisis?

In de afgelopen jaren heeft de wereldwijde overgang naar schone energie de behoefte aan koper nog verder doen toenemen. Er zal meer koper nodig zijn om onze infrastructuur voor hernieuwbare energie te voeden, zoals fotovoltaïsche cellen die worden gebruikt voor zonne-energie en windturbines. Met de toenemende nadruk op elektrificatie zal de vraag naar koper alleen maar toenemen.

Zilver is net als goud een edelmetaal dat beleggers bescherming biedt in tijden van economische en politieke onzekerheid.

Een groot deel van de waarde van zilver is echter afgeleid van de industriële vraag. Naar schatting wordt ongeveer 60% van het zilver gebruikt in industriële toepassingen, zoals zonne-energie en elektronica, waardoor er slechts 40% overblijft voor investeringen.

Als het metaal met de hoogste elektrische en thermische geleidbaarheid is zilver bij uitstek geschikt voor zonnepanelen. Alleen al voor dit doel wordt jaarlijks ongeveer 100 miljoen ounces zilver verbruikt.

Elektrische voertuigen op batterijen bevatten tot twee keer zoveel zilver als voertuigen op ICE. Een recent rapport van het Silver Institute zegt dat de vraag vanuit de autosector naar zilver in de komende vijf jaar zal stijgen tot 88Moz naarmate de overgang van traditionele auto’s en vrachtwagens naar elektrische voertuigen versnelt. Anderen schatten dat elektrische voertuigen tegen 2040 bijna de helft van de jaarlijkse zilvervoorraad zouden kunnen opeisen.

Ondanks dat ze op grote schaal worden gebruikt in veel industriële toepassingen, worden koper en zilver vaak overgeslagen in discussies over metalen die nodig zijn voor de groene economie, waarbij batterijmetalen zoals lithium, kobalt en nikkel in de schijnwerpers staan.

De zilvervoorraden van de London Bullion Market Association en de Comex in New York zijn aan het opdrogen. De zilvervoorraden in Londen (de LMBA) zijn gedurende 10 opeenvolgende maanden gedaald en bevinden zich nu op een nieuw laagterecord van iets meer dan 27.100 ton of 871,3 miljoen ounces.

Op de Comex bedraagt het geregistreerde zilver slechts 1.186 ton, of 38,13 Moz, een laagste punt in vijf jaar. In september verloren de LBMA-kluizen 45.166Moz, meer dan de volledige geregistreerde voorraden van de Comex.

Ronan Manly van Bullion Star stelt het als volgt: “Er ontstaat een ongekende situatie in Londen, waar de meedogenloze leegloop van een van ’s werelds grootste voorraden zilver nu goed en wel op gang is gekomen.”

In juli werden de LBMA-kluizen, bestaande uit de opslagfaciliteiten voor edele metalen in en rond Londen beheerd door de goudbanken JP Morgan, HSBC en ICBC Standard Bank. Hetzelfde geldt voor de Londense kluizen van drie beveiligingsbedrijven, namelijk Brinks, Malca-Amit en Loomis. Deze 4 samen zagen hun zilvervoorraden dalen tot een dieptepunt voor bijna 6 jaar, onder de 1 miljard ounce (997,4 miljoen ounce of 31.022 ton).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *