Bereid u voor op economische recessie die erger is dan die in 2000 of 2008

Sequoia Capital-partner, VC specialist en miljardair Doug Leone waarschuwt dat de huidige economische neergang moeilijker en uitdagender wordt dan de recessies uit 2000 en 2008.

Bedrijfsleiders en investeerders moeten rekening houden met hogere rentetarieven en verslechterende macro-economische omstandigheden. Leone zei dat hij niet verwacht dat de economie zich in ieder geval voor 2024 zal herstellen.

“De situatie van vandaag is volgens mij moeilijker en uitdagender dan bij vorige aangelegenheden. 2008 was een financiële dienstencrisis en 2000 was een technologiecrisis. Ditmaal liggen de kaarten helemaal anders geschud”, zei Leone, sprekend op het podium tijdens de Slush-startupconferentie in Helsinki.

“Nu hebben we te maken met een wereldwijde crisis. We hebben rentetarieven over de hele wereld die stijgen, consumenten over de hele wereld beginnen zonder geld te raken, we hebben een energiecrisis en daar komen bovendien nog geopolitieke uitdagingen bovenop.

Nu de centrale banken de rentetarieven hebben verhoogd en de monetaire versoepeling uit het pandemietijdperk hebben teruggedraaid, zijn snelgroeiende technologieaandelen in het defensief gedrongen.

De Nasdaq Composite is year-to-date bijna 30% gedaald en beleefde een scherpere daling dan die voor de Dow Jones Industrial Average of S&P 500.

Als gevolg hiervan waarschuwen veel startup-oprichters hun collega’s dat het tijd is om de kosten in toom te houden en zich te concentreren op de fundamentele zaken.

Leone zei dat hij niet verwacht dat de waarderingen van technologiebedrijven zich in ieder geval in 2024 zullen herstellen.

“Mijn voorspelling is dat we hier niet snel mee wegkomen”, zei Leone. “Als je teruggaat naar de jaren 70, was er een malaise van 16 jaar. Zelfs als je teruggaat naar 2000, herstelden een aantal beursgenoteerde bedrijven zich gedurende 10 jaar niet.”

Hij voegde eraan toe: “Ik denk dat we klaar moeten zijn voor een lange tijd waarin consumenten geen geld meer hebben, de vraag afneemt en de budgetten van de technologiebedrijven worden verlaagd.”

De boodschap van Leone is dan ook duidelijk: we moeten ons schrap zetten voor een moeilijke periode. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *