Onzekerheid speelt in de kaart van de dollar en dat weegt op de goudprijs

De U.S. Dollar Index (DXY) steeg in de loop van het afgelopen jaar met 10 procent, omdat beleggers zich tot de dollar wendden als een veilige haven in deze tijden van ongekende onzekerheid, aldus George Milling-Stanley, Chief Gold Strategist bij State Street Global Advisors.

“De dollar is de afgelopen honderd jaar waarschijnlijk de meest vertrouwde veilige haven geweest, maar ook het goud mag op dat vlak niet onderschat worden”, zei hij. “Ik denk dat goud in de toekomst waarschijnlijk meer tot zijn recht zal komen en samen met de dollar investeerders in de loop van 2023 een veilige haven zal bieden. Ja, ik geloof in herstel van de goudprijs.”

Milling-Stanley stelt dat de kracht van de Amerikaanse dollar, naast de vraag naar veilige havens, te danken is aan hogere rentetarieven van de Federal Reserve en het soepele monetaire beleid in andere landen.

“De meest voor de hand liggende reden voor de sterkte van de Amerikaanse dollar is dat de Fed dit jaar de rente verschillende keren heeft verhoogd en dat via krachtige ingrepen “, zei hij. “Er zijn echter nog een paar andere redenen. Een daarvan is dat andere landen in de wereld bewust hun best doen om hun munt te verzwakken.”

Hoewel de goudprijs in de loop van het jaar met 4 procent is gedaald, bevestigde Milling-Stanley dat goud het goed heeft gedaan in vergelijking met andere activa.

“De goudprijs is tot nu toe enigszins gedaald dit jaar, maar dat geldt ook voor aandelen, zowel in eigen land als wereldwijd”, zei hij. “En dat geldt ook voor obligaties, zowel in de VS als wereldwijd. Zelfs het algemene grondstoffencomplex heeft het niet zo goed gedaan.”

In de loop van het jaar daalde de S&P 500 met 16 procent en de NASDAQ met 28 procent.

Milling-Stanley beweerde dat de prestatie van goud verder zou worden versterkt door de groeiende vraag van investeerders.

“Ik heb het gevoel dat de investeringsvraag het heel goed doet”, zei hij. “De vraag naar goudbaren en munten over de hele wereld heeft het buitengewoon goed gedaan. Ik zie daar geen verandering in komen en die evolutie moet de goudprijs kunnen ondersteunen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *