Buitenlandse centrale banken blijven Amerikaanse staatsobligaties in een recordtempo dumpen

Beleggen in Amerikaanse staatsobligaties verliest in snel tempo aan aantrekkingskracht en dus ook aan populariteit.

Centrale banken, zowel de Fed als buitenlandse, zijn de afgelopen twee decennia geëvolueerd van de grootste kopers van schatkistpapier en obligaties tot de grootste netto verkopers. Dat is een evolutie die de Amerikaanse regering heeft wel zorgen baart.

Japan en China, zowel particuliere investeerders als centrale banken, verkochten in september voor $ 118 miljard aan schatkistpapier en obligaties, hun grootste gecombineerde maandelijkse verkoop ooit, waarmee een trend uit oktober werd bevestigd.

Eind september hadden de Japanners sinds juli voor $ 114 miljard aan Amerikaanse Treasuries verkocht, 9,2 procent van hun bezit, en $ 208 miljard minder dan het Japanse piekbezit van $ 1,33 biljoen in november 2021. Wat neerkomt op een daling van 15,7 procent. Dergelijke grootschalige verkopen blijven uiteraard niet zonder gevolgen.

De afgelopen maanden is de liquiditeit in de Amerikaanse Treasury-markt verder verslechterd. Deze recente ontwikkeling is zorgwekkender, omdat het lijkt alsof de marktwerking zelf een grotere bron van risico is geworden, in plaats van alleen de onzekere fundamentele omgeving te weerspiegelen.

Voor de meeste analisten gaan de liquiditeitsproblemen op de schatkistmarkt niet alleen over snel veranderende prijzen, ze zijn ook een weerspiegeling van een gebrek aan kopers of het onvermogen of de onwil van de kopers op de markt om al het aanbod weg te nemen.

Het feit dat de Amerikanen zijn begonnen om enkele van de meest illiquide staatsobligaties terug te kopen, vormt een impliciete erkenning dat de haperende vraag naar Amerikaanse staatsobligaties problemen begint te veroorzaken.

Als de Fed gedwongen wordt tussenbeide te komen en de Amerikaanse schatkist te financieren, zoals ze massaal deden met de COVID-reddingspakketten, zal de economie nog vele jaren met relatief hoge inflatie te maken hebben. Buitenlandse kopers zijn en blijven noodzakelijk om de begrotingstekorten te helpen financieren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *