Is de tijd voor de comeback van het goud (eindelijk) aangebroken?

De tijd van de comeback goud lijkt te zijn aangebroken nu de Amerikaanse dollar, het rendement op Amerikaanse staatsobligaties en cryptovaluta’s verzwakken en de gevolgen van de fors opgelopen schulden en de economische stagflatie duidelijker zichtbaar worden, stelt Jayant Bhandari, uitgever van de Anarcho Capitalist-nieuwsbrief.

Bhandari merkte op dat de Amerikaanse dollar eindelijk aan het dalen is, wat een kans geeft op rotatie naar andere activa.

“De Amerikaanse dollar heeft het veel beter gedaan dan de meeste andere activaklassen, maar ik denk dat de Amerikaanse dollar duidelijk te duur is geworden. Wat bij de regering in Washington een alarmbelletje heeft doen rinkelen”, zei Bhandari. “Je kunt overigens duidelijk zien dat de Amerikaanse dollar te duur is. Het geld vloeit nu over naar andere activaklassen.”

Is het tijd om goudaandelen te kopen terwijl de goudprijs stijgt

Goudaandelen kunnen voor beleggers een waardevolle plaats innemen bij de activaspreiding, vooral in tijden van hoge inflatie en economische onzekerheid. Investeren in goud kan lastig zijn, maar een van de beste beleggingen om blootstelling aan goud te krijgen, is via de aankoop van gouden munten of staven.

Maar ook goudmijnaandelen kunnen een goede belegging vormen. De afgelopen maand hebben verschillende goudmijnaandelen een hoge vlucht genomen toen de aandelenmarkt zich herstelde en een wereldwijde recessie steeds waarschijnlijker leek. De toonaangevende tracker SPDR Gold Shares (GLD ETF) is ook gestegen na het bereiken van een dieptepunt in 52 weken op 3 november en die stijgende trend lijkt zich nog verder te zetten.

Volgens MarketSmith handelt deze tracker nu zelfs boven zijn 50-daags voortschrijdend gemiddelde maar nog steeds onder zijn 200-daags voortschrijdend gemiddelde.

De goudprijs is gestegen uit angst dat we in een recessie zullen terechtkomen en tevens een langdurige periode van hoge inflatie. De GLD ETF steeg begin maart boven de 190 nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen, maar moest daarna terrein prijsgeven. 

Beleggers in goud werden teruggefloten en door een agressieve Fed en de verwachting dat als er een recessie komt deze waarschijnlijk mild zal zijn. De kracht van de Amerikaanse dollar zorgde er ook voor dat beleggers zich afkeerden van goud. Sinds kort zijn er twee dingen gebeurd: de Amerikaanse dollar is verzwakt en de dreiging van een wereldwijde recessie is toegenomen. Beide factoren zouden in het voordeel van het goud kunnen spelen.

“Edelmetalen gedijen doorgaans in omgevingen vol onzekerheid, of het nu geopolitiek of monetair is”, schreef ETF-aanbieder Direxion deze week in een notitie aan beleggers. “Dit jaar was er geen gebrek aan geopolitieke onrust, maar de Federal Reserve is standvastig gebleven in haar agressieve monetaire beleid en dat heeft het goud afgeremd. Maar aangezien de cijfers van de consumentenprijsindex (CPI) van oktober onder de verwachtingen bleven, kan de Fed goede redenen hebben om het tempo van de renteverhogingen. Dit zou een bullish katalysator kunnen worden voor edelmetaalaandelen.”

Toch heeft GLD dit jaar beter gepresteerd dan de S&P 500, met een verlies van 4,64% versus een verlies van 17% voor de S&P tot en met deze week dinsdag. Veel beleggers geloven dat goud nog steeds een plaats heeft in lange termijn portefeuilles en dat zeker naar 2023 toe.

“Wij geloven dat beleggers in de rest van 2022 en in 2023 zich kunnen opwarmen voor goud”, schreef Darrell Cronk, chief investment officer bij Wells Fargo Investment Institute in zijn halfjaarlijks beleggingscommentaar. Goud biedt een natuurlijke bescherming tegen inflatie en wordt beschouwd als een veilige haven belegging tijdens economische recessies. De prijs van goud heeft de neiging om te stijgen in tijden van inflatie vanwege de denominatie in dollars, die de waardedaling van de dollar als gevolg van inflatie compenseert.

Goud kan ook een buffer zijn tegen een bearmarkt of in het geval van een internationale crisis. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is daar een voorbeeld van.

“Op de lange termijn dient goud als een sterke strategische component in veel portefeuilles, niet alleen vanwege de diversificatievoordelen maar ook vanwege het rendement”, schreef de World Gold Council in een rapport verschenen in februari over het gebruik van goud als strategische inflatie hedge. “Het vermogen van goud om bescherming te bieden tegen stijgingen van het algemene prijsniveau suggereert dat het reële rendement op de lange termijn positief zou moeten. De kans is groot dat de goudprijs nog over haussepotentieel beschikt.”

“Goud is inderdaad effectief als inflatie hedge en om rijkdom te behouden”, zei Kurt Nelson van SummerHaven Index Management in een podcast. “Maar als we ons in een omgeving met stijgende rentes bevinden, zijn er opportuniteitskosten verbonden aan het aanhouden van goud. Die periode van stijgende rentes lijkt echter ten einde te lopen en daar kan de goudprijs zich aan optrekken.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *