Scott Minerd van Guggenheim verwacht dat de Fed geen duimbreed zal toegeven

Vlak na de aankondiging van een nieuwe renteverhoging met 75 basispunten door de Federal Reserve op woensdag 2 november, waarschuwde Scott Minerd, global chief investment officer bij Guggenheim Investments, dat deze ingreep geen signaal was dat de centrale bank haar campagne om prijsstabiliteit te bereiken zal vertragen. Hoewel de Fed liet doorschemeren dat toekomstige renteverhogingen een beperkter karakter zullen krijgen. Of met andere woorden: geen 75 basispunten meer, maar 50 basispunten of zelfs maar 25 basispunten

“Ik zou dit geen keerpunt willen noemen in de monetaire politiek van de Fed”, vertelde Minerd aan Lisa Abramowicz, Tom Keene en Jonathan Ferro van Bloomberg Television. “Ik denk dat het vertragen van de cyclus van renteverhogingen niet meteen als een versoepeling van de monetaire politiek moet worden beschouwd.”

Hoewel Fed-functionarissen hebben gezegd dat ze rekening zullen houden met de cumulatieve verkrapping van het monetaire beleid”, zei Minerd dat de manier waarop de Fed de boodschap brengt bedoeld is om de beleggers zich te doen concentreren op het eindpunt van de rentecyclus, dit om te voorkomen dat er onderweg nog meer stress werd toegevoegd aan de Amerikaanse economie.

“De Fed zegt eigenlijk: ‘Laten we voorzichtig zijn en begrijpen dat het in ieders belang is om op de eindbestemming te raken’. Maar daarmee vertelt de centrale bank volgens Minerd niet het volledige verhaal. Voordat de Fed de eindbestemming bereikt, zal ze waarschijnlijk veel schade toegebracht hebben aan de economie en aan de financiële markten. Het is zaak om waakzaam te blijven’, zo waarschuwde Minerd.

Dit geldt eens te meer na de publicatie van beter dan verwachte Amerikaanse werkloosheidscijfers voor de maand november. Daarmee wordt de Fed in een vervelende situatie gedrongen. Powell & Co willen waarschijnlijk niet liever dan op de rem te gaan staan om de economie niet te hard doen vertragen, maar hebben anderzijds de inflatie de oorlog verklaart. De afloop van de komende meeting van de Fed wordt zodoende belangrijker dan ooit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *