Zijn de beleggers ziende blind? Inflatiegevaar is bijlange na nog niet verdwenen

De aandelen op de beurs van Wall Street explodeerden gisteren op basis van een inflatiecijfer van 7,1% op jaarbasis. In hun kielzog gingen ook de andere wereldbeurzen naar omhoog. Dit inflatiecijfer was blijkbaar geweldig nieuws, want Wall Street verwachtte dat het aantal ergens tussen de 7,2% en 7,6% zou liggen.

Dus de beleggers die gisteren aandelen kochten reageerden enthousiast op een inflatiecijfer dat nog steeds boven de 7% ligt, ondanks het feit dat de Fed haar meest agressieve renteverhogingscyclus in 40 jaar heeft doorgevoerd. Dat was blijkbaar voldoende reden om een soort van kooppaniek om aandelen uit te lokken. Maar in de loop van de dinsdagsessie koelde het sentiment op Wall Street en dit nadat de beleggers nog eens goed nagedacht hadden.

Als we van dichtbij naar de inflatiecijfers kijken, was bijna de volledige daling het gevolg van dalende energieprijzen en tweedehandswagens. Me, zou hieraan kunnen toevoegen dat de daling van de energie niet verrassend is, aangezien de regering-Biden de Strategic Petroleum Reserve (SPR) met ~ 180 miljoen vaten olie heeft leeggemaakt. Vrijwel alles, behalve de prijzen voor energie en occasie auto’s, stijgt nog steeds.

Elders in het rapport bedroeg de kerninflatie, die door de Fed goed in de gaten wordt gehouden nog steeds 6%. Natuurlijk, ze stijgt niet meer, maar ze komt anderzijds ook niet veel naar beneden. Eén zaak staat als een paal boven water: het is nog veel te vroeg om de inflatie dood en begraven te verklaren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *