Heeft de cryptowereld een probleem dat lijkt op de subprime-crisis?

Mike ‘Big Short’ Burry zegt dat crypto een probleem heeft dat lijkt op de subprime-crisis

Sinds het onverwachte faillissement van de FTX cryptocurrency uitwisseling op 11 november probeert de crypto-ruimte transparant te zijn.

Het bedrijf stortte binnen een paar dagen in als gevolg van massale opnames van zijn klanten nadat het in februari nog werd gewaardeerd op $ 32 miljard. Hoe is dit mogelijk, vragen investeerders en toezichthouders?

In een poging het vertrouwen van het grote publiek te winnen, hebben de concurrenten van FTX, die meestal niet gereguleerd zijn, de afgelopen dagen geprobeerd het spel van de transparantie te spelen. Dit omvat het publiceren van zogenaamde proof-of-reserves rapporten. Zeg maar door verslag uit te brengen van de bewezen reserves.

Het doel is om te bewijzen dat voor elke dollar die door klanten en investeerders in de vorm van cryptocurrency wordt aangehouden, ze een equivalente dollar in reserve hebben in een ander activum, voor het geval dat de klanten hun geld terug willen. Het idee is om ook te laten zien dat ze geen misbruik maken van de activa van klanten, iets waarvan FTX wordt beschuldigd.

Binance, qua volume de grootste cryptocurrency-exchange ter wereld, en Crypto.com hebben onlangs dergelijke proof-of-reserves rapporten gepubliceerd, gecontroleerd door het prestigieuze bedrijf Mazars Group, voorheen het accountantskantoor van Donald Trump.

De rapporten van Binance werden op sociale media bespot omdat dat de daarin opgenomen informatie zorgvuldig door het bedrijf was geselecteerd en uiteindelijk niets met de waarheid te maken hadden. In plaats van de transparantie die het grote publiek verwachtte, had de groep ervoor gekozen om de informatie te publiceren die hen goed uitkwam.

Slechts een paar dagen na de publicatie van deze audit kondigde Mazars op 16 december aan de banden met alle cryptofirma’s te verbreken.

Mazars zei in een e-mailverklaring dat het zijn activiteit met betrekking tot het verstrekken van bewijs van reserverapporten voor entiteiten in de cryptocurrency sector heeft onderbroken vanwege zorgen over de manier waarop deze rapporten door het publiek worden begrepen.”

Het bedrijf zei dat zijn bewijs van reserves rapporten worden uitgevoerd in overeenstemming met rapportagestandaarden. Ze bieden echter geen zekerheid of geven geen auditoordeel over het onderwerp. In plaats daarvan rapporteren ze beperkte bevindingen op basis van de overeengekomen procedures die op een historisch tijdstip in het onderwerp zijn uitgevoerd, vervolgde de verklaring.

Voor de legendarische investeerder Michael Burry is dat precies het probleem. Voor hem moet men geen enkele audit geloven die is gepubliceerd door Binance, FTX en andere cryptobedrijven. Hij legt uit dat wat er gebeurt met cryptocurrencies hem doet denken aan wat er gebeurde met de Credit Default Swaps: de CDS-auditors begrepen deze producten niet volledig, dus konden ze het risico niet echt inschatten.

Dit is tegenwoordig ook het geval met de cryptocurrency industrie, zegt Burry. Daarom heeft alles wat ze over het onderwerp kunnen zeggen weinig waarde. Het heeft eigenlijk geen enkele zin, zei Burry.

“Dit is het probleem”, zei Bury, de oprichter van Scion Asset Management, verwijzend naar een Bloomberg-artikel waarin stond dat Mazars al het werk met cryptobedrijven stopzet. “Toen ik in 2005 een nieuw soort credit default swap begon te gebruiken, leerden onze auditors tijdens het uitvoeren van hun taak, voordien wisten ze er niets van. Dat is geen goede zaak. Hetzelfde geldt voor FTX, Binance, enz.”

Hij voegde eraan toe: “Dergelijke audits zijn in wezen zinloos.”

Burry, wiens vaak cryptische berichten door veel individuele investeerders op sociale netwerken als evangelie worden opgevat, gaf geen verdere details. Zijn opmerkingen zijn een nieuwe klap voor de crypto-industrie, waarvan de geloofwaardigheid sinds het faillissement van FTX volledig is ingestort. Vier dagen voor het faillissement beweerde de oprichter, Sam Bankman-Fried, dat de FTX-activa volldedig in orde waren.

De financiële crisis van 2008, een van de grootste financiële debacles in de geschiedenis, maakte van Michael Burry een legende.

Het maakte hem tot een van de voorbeelden om te volgen in het trotseren van standaardpraktijken in financiële kringen. De film “The Big Short” uit 2015 beschrijft hoe deze investeerder, die geen specifieke expertise had op het gebied van financiën en onroerend goed, tot het inzicht kwam dat de sector een zandkasteel was geworden, met financiers en bankiers die exotische producten creëerden op basis van hypotheken die werden verstrekt aan financieel kwetsbare huishoudens en leners met een slechte kredietwaardigheid. De gevolgen daarvan zijn genoegzaam bekend. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *