Technisch plaatje voor goud ziet er weer beter uit

Miljardair “Bond King” Jeffrey Gundlach is van mening dat goud dit jaar goed heeft gepresteerd en dat nu het 200-dagen voortschrijdend gemiddelde moet overschreden worden om een nieuw positief signaal af te geven.

“Goud heeft het dit jaar redelijk goed gedaan. We kijken daarbij naar de dollar en stellen dan vast de dollar dit jaar nog steeds behoorlijk is gestegen, hoewel de greenback onder zijn hoogtepunt noteert. Maar goud lijkt zich te stabiliseren rond zijn 200-daags voortschrijdend gemiddelde, “zei Gundlach, CEO van DoubleLine Capital, tijdens een webcast.

Goud passeerde dinsdag het 200-dagen voortschrijdend gemiddelde, maar om echt een verschil te maken, moet het edelmetaal op weekbasis boven dat niveau afsluiten, aldus Gundlach.

“Boven het voortschrijdend gemiddelde van 200 dagen wordt het technisch plaatje interessanter. We zouden echter een afsluiting boven dat niveau willen zien, niet slechts intraday”.

De CEO van DoubleLine Capital wees op het voorspellende gedrag van goud toen hij uitlegde waarom goud begint te stijgen. “Misschien is dit voorspellend, uitkijkend naar een zwakkere dollar … De dollar heeft zijn hoogtepunt bereikt, zo veel staat als een paal boven water”, zei hij.

Gundlach herinnerde beleggers er ook aan dat vanwege de sterke dollar goud in veel andere valuta’s is gestegen. “Terwijl we zien dat goud in dollar niet zo sterk heeft bewogen, is het in veel andere valuta’s wel omhoog gegaan”, merkte hij op.

En in 2023 zou de Federal Reserve milder kunnen zijn in haar rentepolitiek dan andere centrale banken, wat in de kaart van het goud zou kunnen spelen.

De CEO van DoubleLine Capital zei dat hij de Fed vandaag haar basisrente met nog eens 50 basispunten ziet verhogen en vervolgens nog eens 50 basispunten in februari, met een mogelijke piek van 5% volgend jaar.

Maar wat voor volgend jaar belangrijk is, is dat zodra de Fed de 5% bereikt, ze de rente niet meer dan één vergadering op dat niveau kan houden en vervolgens gedwongen zal zijn om te verlagen. Gundlach wees naar de obligatiemarkt als basis voor zijn prognose.

Gundlach waarschuwde dat de Fed misschien niet eens het renteniveau van 5% haalt, omdat de economische cijfers te snel verzwakken.

Zijn inflatievooruitzichten vallen ook op: Gundlach ziet de inflatie halverwege volgend jaar dalen tot 4,5% en daarna opschuiven naar 3%. Maar als de Fed erin slaagt de prijsdruk tot dat niveau te verlagen, houdt de daling daar niet op. Gundlach sluit negatieve inflatie niet eens uit.

“Als de inflatie helemaal tot 3% daalt – over ongeveer een jaar – voorspel ik dat het daar niet zal stoppen. Het inflatiepercentage zal daar ver onder gaan. keerzijde. CPI zal ver onder de 2% gaan, misschien wel negatief. In dit geval zou je een enorme obligatierally hebben”, legde hij uit.

Wat het bezit van grondstoffen betreft, zei Gundlach te wachten tot de markt zich eerst zou bewijzen. “Het is logisch om te wachten … ik zou graag zien dat de grondstoffenmarkt wat kracht krijgt en boven het voortschrijdend gemiddelde van 200 dagen komt”, merkte hij op.

De CEO van DoubleLine Capital houdt ook de recessie in de gaten, daarbij verwijzend naar het afnemende consumentenvertrouwen en de omkering van de rentecurve. “De inversie van 2-jaars en de 10-jaars staatsobligaties levert op. Het begint erop te lijken dat een recessie één of twee kwartalen of misschien zelfs slechts enkele maanden verwijderd is”, zei hij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *