Warren Buffett voorspelt een triest einde voor het universum van de cryptocurrencies: 3 redenen waarom hij er niet in gelooft

‘Het zal zonder enige twijfel slecht aflopen’. Iets meer dan een jaar na de piek van $ 69.000 is Bitcoin met meer dan 70% gekelderd en volgens Warren Buffett is dit nog niet het einde van het leed voor de cryptocurrencies. De aversie van Buffett voor de crypto’s is overigens niet nieuw.

Het is een moeilijk jaar geweest voor Bitcoin en al wie er in geloofde, maar ze hadden beter naar deze bekende belegger geluisterd. Al in 2018 voorspelde het Orakel van Omaha dat Bitcoin en andere de cryptocurrencies regelrecht op een boel problemen afstevenden.

Na het bereiken van een recordhoogte van ongeveer $ 69.000 per eenheid op 10 november 2021, heeft ’s werelds toonaangevende digitale valuta sindsdien ongeveer 75% van zijn waarde gewist, tot $ 16.800 aan het einde van de handelsdag op 22 december.

Investeerders die ooit dachten dat ze de kans van hun leven hadden gemist, zuchten nu van opluchting; ondertussen proberen degenen die zich op het hoogtepunt hebben ingekocht niet aan hun verliezen te denken.

Wat zou ’s werelds beroemdste belegger zeggen tegen degenen die erover denken om hun investerings-apps te starten en Bitcoin voor een zacht prijsje te kopen?

“Als je alle Bitcoin ter wereld zou bezitten en je zou het mij aanbieden voor $ 25, dan zou ik het niet aannemen”, vertelde Buffett eerder dit jaar aan CNBC.

Afgezien van de teleurstellende staat van dienst van Bitcoin, zijn hier nog drie redenen waarom Buffett er niet in de buurt zal komen.

1. Het heeft helemaal geen unieke waarde

De miljardair-investeerder houdt niet van Bitcoin omdat hij het als een onproductief bezit beschouwt.

Buffett heeft een bekende voorkeur voor aandelen van bedrijven waarvan de waarde – en de cashflow – afkomstig is van het produceren van dingen. Maar cryptocurrencies hebben geen echte waarde, zei Buffett in een interview met CNBC in 2020.

“Ze planten zich niet voort, ze kunnen je geen cheque sturen, ze kunnen niets doen, en wat je hoopt is dat iemand anders langskomt en je er later meer geld voor betaalt, maar dan zit die persoon met het probleem opgezadeld.”

Hoewel Bitcoin bedoeld is om echte waarde te bieden als betalingssysteem, is dat gebruik nog steeds vrij beperkt. Zoals Buffett het ziet, komt de waarde van Bitcoin voort uit het optimisme dat iemand anders in de toekomst bereid zal zijn er meer voor te betalen dan jij nu betaalt.

2. Hij gelooft niet dat crypto als geld zal worden gebruikt

Als verhandelbaar actief nam Bitcoin een hoge vlucht. Maar voldoet het aan de drie criteria van geld? Volgens de meest gebruikelijke definitie wordt geld verondersteld een ruilmiddel, waarde opslagmiddel en rekeneenheid te zijn.

Maar Buffett noemt het een ‘luchtspiegeling’.

“Het voldoet niet aan de test van een valuta”, zei de miljardair al in 2014 op CNBC. “Het is geen duurzaam ruilmiddel, het is geen waardeopslag.”

Hij voegt eraan toe dat het een zeer effectieve manier is om anoniem geld over te maken. Maar: een cheque is ook een manier om geld over te maken, zei hij. “Zijn cheques heel veel geld waard alleen omdat ze geld kunnen overmaken?”

3. Hij begrijpt het niet

Buffett werd een van de meest succesvolle investeerders in de geschiedenis door vast te houden aan aandelen die hij begrijpt.

“Ik kom al genoeg in de problemen met dingen waarvan ik denk dat ik er iets vanaf weet. Waarom zou ik in vredesnaam een long- of shortpositie innemen in iets waar ik niets vanaf weet?”

Maar mensen houden van gokken, vertelde hij aan CNBC na een jaarlijkse bijeenkomst van Berkshire Hathaway in 2018, wat een ander probleem is met niet-productieve activa.

“Als je het niet begrijpt, raak je veel meer opgewonden dan als je het begrijpt. Je kunt alles hebben wat je je wilt voorstellen als je gewoon naar iets kijkt en zegt: ‘dat is magie.'”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *