Wie het meeste angst heeft, heeft vaak het minst te vrezen (ook op de energiemarkt)

Hebt u ook (letterlijk) zitten huiveren toen de media ons enkele weken overspoelden met waarschuwingen dat ons een koude winter te wachten stond? De aardgasprijzen waren door het dak gevlogen en ook alle mogelijke andere brandstoffen waren fors duurder geworden. Het stond in de sterren geschreven dat we een harde winter tegemoet mochten zien, een winter die sommigen arme mensen misschien zelfs niet zouden overleven. Heel wat brave burgers panikeerden en trokken alvast hun warm dekentje wat dichter om zich heen.

Maar het verhaal wordt saai, want ook ditmaal gebeurde wat eigenlijk mocht verwacht worden. Het worst case scenario werd een best case scenario of toch alleszins een better case scenario. Want de aardgasprijs is niet verder gestegen, wel integendeel. Hij is teruggevallen tot onder de niveaus voor de Russische inval in Oekraïne. Wat zei het spreekwoord ook al weer? Wie het meeste angst heeft, heeft inderdaad vaak het minst te vrezen.

Het bittere oordeel is eens te meer dat de media zich op grote schaal schuldig maken aan stemmingmakerij. We worden met z’n allen de gordijnen ingejaagd, willen of niet. Van dit soort avonturen wordt niemand echt beter, laat ons daar duidelijk over zijn. Maar al even duidelijk is dat we de volgende keer opnieuw met open ogen in de val zullen trappen. Dit terzijde, we kijken even naar de oorzaken van de daling van de aardgasprijzen (tussen haakjes: ook de elektriciteitsprijzen zijn fors gedaald).  

Op de eerste plaats is er het voorspelde zachte winterweer. De eerste winterprik hebben we goed overleefd en heel in de verte lonkt al de lente. Belangrijker is dat in november de vraag naar aardgas in Europa 24% lager was dan het vijfjaarlijkse gemiddelde van de maand, grotendeels als gevolg van een verminderde industriële vraag bij hoge prijzen. Met een lager gasverbruik en weinig Russisch gas dat via pijpleidingen stroomt, is de EU haar afhankelijkheid van Rusland blijven verminderen, van ongeveer 40% van de geïmporteerde gasleveringen vóór de Russische invasie van Oekraïne tot minder dan 9%, volgens EU-cijfers van september.

Dit najaar is de EU haar vraag blijven terugdringen, met 24% minder consumptie dan het vijfjaarlijkse gemiddelde in november en een even grote daling in oktober. Dit volgens schattingen van grondstoffenanalysebedrijf ICIS, geciteerd door de Financial Times. “De industrie heeft naar verhouding de consumptie het meest teruggedrongen worden, waardoor de aardgasprijs sneller dan verwacht gedaald”.

Wat is de moraal van het verhaal? Zaak is om zich niet meer zo snel de kop zot te laten kletsen door de media. Vooral de massamedia beseffen drommels goed dat ze vooral slecht nieuws verkocht krijgen. En dus wordt à volonté slecht nieuws in het rond gepompt. Wat echter niet betekent dat de situatie op de energiemarkt niet op de voet moet gevolgd worden. Hoe men het ook draait of keert, de situatie op die markt blijft kwetsbaar voor verdere verstoringen. Maar verstandige mensen nemen beter wat meer afstand van de massamedia. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *