Mene tekel: het beroep van Exxon Mobil bij de EU tegen de overwinstbelasting is een duidelijk teken aan de wand

By the rivers of Babylon: het beroep ingediend door Exxon Mobil is een teken aan de wand dat het met de Europese belasting op de overwinsten de foute richting uitgaat. In het beste geval wordt de omstreden belasting op de lange baan geschoven, in het slechtste geval komt er gewoon niets meer van. De uitdrukking ‘teken aan de wand’ stamt eigenlijk van de Bijbelse uitdrukking ‘mene tekel’. Voor wie de Bijbel kent: deze woorden duiken inderdaad op in het boek Daniël (5:25). Het verhaal speelt zich af in Babylon, waar koning Belsassar het aandurfde om (gestolen) heilige joodse voorwerpen te gebruiken om een feestmaal aan te richten. Onbekende vingers schreven de waarschuwing ‘mene tekel’ op de muur. Nog diezelfde nacht stierf Belsassar.

Toegegeven, we moesten ook even terug in de Bijbel duiken om te kijken wat dat ‘menee tekel’ precies inhoudt. En inderdaad, we bleven toch op onze honger zitten. Want wat de schrijver van de tekst met deze Aramese woorden bedoelde, is niet bekend. Wel zou vaststaan dat het om gewichten gaat die in de oudheid werden gebruikt. De betekenis zou als volgt moeten luiden: gewogen en te licht bevonden’. Tenminste wanneer we de profeet Daniël mogen geloven, die de betekenis van de woorden verklaarde.

Wat heeft dit met de belasting op de overwinsten bij energiebedrijven te maken? Veel meer dan u op het eerste gezicht zou denken. ExxonMobil klaagt de Europese Unie aan om de nieuwe belasting op overwinsten voor olie- en gasbedrijven ongedaan te maken. We mogen er van uitgaan dat deze Amerikaanse energiereus niet over één nachtje ijs is gegaan, de juristen van de maatschappij zullen de Europese wetgeving grondig hebben bestudeerd.

De kern van de zaak is volgens ExxonMobil dat de EU de eigen juridische bevoegdheden met de voeten treedt door het heffen van die overwinstbelasting. Het is nu aan de Europese rechters om uit te maken wie het gelijk aan zijn kant heeft, maar we kunnen er donder op zeggen dat het Amerikaans bedrijf alle mogelijke wettelijke middelen zal gebruiken om van die ‘vervelende’ belasting af te raken.

Krijgt ExxonMobil gelijk, dan dreigt de EU maar liefst 25 miljard euro mis te lopen, geld dat bedoeld is om de Europese burgers – wij dus – te compenseren voor de sterk gestegen energiekosten. We kregen met andere woorden een duidelijk teken aan de wand dat er een (grote?) kans is dat we naar die compensatie kunnen fluiten. Het bedrijf heeft in ieder geval een punt wanneer het stelt dat dit soort belastingen à volonté de investeringen in energie – en we denken dan op de eerste plaats aan duurzame energie – afremt. O ja, er is nog een tweede punt waarmee de Amerikanen scoren: de belasting maakt Europa op langere termijn nog meer afhankelijk van energie van buitenaf.

De EU probeert zowel de kool als de geit sparen: wat extra geld binnenhalen onder het motto dat het niet alleen goed is voor eigen portemonnee maar ook voor het milieu. Dit soort goocheltruucjes werkt helaas niet meer en doen alleen het wantrouwen van de bevolking tegenover de Europese instanties toenemen. Wantrouwen dat na het recente corruptieschandaal nog is toegenomen. Tegen die achtergrond is het misschien zelfs nog geen slechte zaak dat ExxonMobil de Europese ‘schavuiten’ een tik op de vingers geeft. Tussen haakjes: op de beurs van Wall Street blijft het aandeel ExxonMobil het goed doen. Hetgeen aangeeft dat de beleggers geenszins wakker liggen van de aangekondigde belasting op de overwinsten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *