Door Poetin verliest de oliemarkt haar internationaal karakter (en dat kan de achilleshiel van Rusland worden)

Het is een understatement om te zeggen dat Vladimir Poetin dit jaar roet in het eten heeft gegooid op de mondiale energiemarkt. Sinds de Russische invasie van Oekraïne in februari is energie het favoriete instrument van Poetin om de steun voor het aangevallen land uit te hollen. Russische energiebedrijven hebben de aardgasstromen naar Europa ingeperkt, een van de grootste energieklanten van Rusland, met alle gevolgen van dien.

Ondertussen zijn de Russische olie- en gasinkomsten enorm gestegen, omdat landen over de hele wereld bereid zijn een premie te betalen voor grotere volumes Russische olie en gas. Poetin bedreigt Europa al jaren met dit soort energiechantage, maar in 2022 werd het expliciet waargemaakt.

Er zit echter een zwak punt in deze strategie: de Russische economie is blijven drijven omdat de energiemarkt zo geglobaliseerd is. Dit is waarom de agressie van Poetin in 2022 spectaculair averechts zou kunnen werken.

Sinds de val van de Sovjet-Unie in de jaren negentig zijn landen als Rusland en China deel gaan uitmaken van de wereldeconomie. Energie is een mondiale handelswaar geworden en dat geldt op de eerste plaats vooral olie, schreef Daniel Yergin, een energiehistoricus en vice-voorzitter van S&P Global, in een opiniestuk van Wall Street Journal dat maandag werd gepubliceerd. Grote leveranciers zoals Rusland konden rekenen op landen overal in de wereld om hun olie te kopen, wat een stabiele bron van inkomsten opleverde die de economie van het land jarenlang heeft ondersteund.

Maar de oorlog in Oekraïne en de groeiende afkeer van het Westen tegen de Russische energie-importen kunnen het einde betekenen van de hoogtijdagen van de internationale oliemarkt. Deze laatste zal worden vervangen door een aanzienlijk meer versplinterde en geregionaliseerde versie waarin de grenzen worden bepaald door de politieke situatie, betoogde Yergin.

“Het Europese verbod op Russische olie, in combinatie met de door de VS gegenereerde ‘plafond’ op de Russische olieprijzen, markeert het einde van de wereldwijde oliemarkt. In plaats daarvan is er een verdeelde markt ontstaan waarvan de grenzen niet alleen worden gevormd door economie en logistiek, maar ook door geopolitieke strategie”, schreef hij.

Yergin voerde aan dat Rusland wraak zou kunnen nemen op de nieuwe energiemaatregelen van de EU door de olieproductie te verminderen en de prijzen te verhogen, wat de zaken nog ingewikkelder zou maken voor de landen die Oekraïne steunen. Maar de gefragmenteerde en onvoorspelbare aard van de huidige oliemarkt betekent dat de strategie een spectaculair averechts effect kan hebben op Poetin.

“Moskou zal in de tegenaanval gaan, in de hoop verstoring, paniek en een breuk in de steun aan Oekraïne te veroorzaken. Maar Rusland zal het moeilijker hebben dan verwacht gezien de huidige marktomstandigheden”, schreef Yergin.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *