Goud kan een belangrijke rol spelen in China’s plan om een internationale olie/renminbi-markt te creëren

Volgens een analist van BNP Paribas zal goud van cruciaal belang worden voor China, aangezien het land ernaar streeft de internationale geloofwaardigheid van de yuan te versterken. Het wil namelijk in de eigen munt betalen voor olie uit Saoedi-Arabië.

Begin december, tijdens een bezoek aan Saoedi-Arabië, riep de Chinese president Xi Jinping de leiders van het grootste olie-exporterende land op om de yuan voor olie te accepteren, aangezien de twee landen hun geopolitieke banden willen versterken. De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman sprak in dat verband over een historische nieuwe fase in de betrekkingen met China.

In zijn laatste rapport zei marktanalist bij BNP Paribas, Chi Lo, dat als Saudi-Arabië de betaling van olie in renminbi zou accepteren, dit een verdere impuls zou geven aan de Chinese munt, waardoor het een stap dichter bij het bereiken van een internationale kritische massa zou komen.

“Goud is anderzijds een sleutelfactor in de verdere ontwikkeling van een petro-yuan-systeem”, zei hij in het rapport. “Een door goud gedekte petro-yuan vereist geen volledige convertibiliteit met de renminbi om te kunnen functioneren, dus het stelt China in staat om tegelijkertijd de controle over zijn kapitaalrekeningen te behouden en de internationalisering van de renminbi te stimuleren.”

Lo bevestigde zodoende dat goud een belangrijke rol zal spelen bij de opbouw van het petro-yuan-systeem.

Het rapport moet worden bekeken tegen de achtergrond dat China aankondigde in december nog eens 30 ton goud te hebben gekocht. Dit volgt op de aankoop van 32 ton goud in november, de eerste officieel geregistreerde aankoop sinds september 2019. De goudreserves van China bedragen nu in totaal 2.010 ton.

De analisten van de Franse bank zeiden China al strategische vooruitgang boekt op de wereldwijde valutamarkten, omdat de positie van de Amerikaanse dollar als ’s werelds reservevaluta lijkt te verzwakken.

Hij merkte op dat als gevolg van de westerse economische sancties, doorgevoerd onder leiding van de VS, Rusland het Chinese CIPS (Cross-Border Interbank Payment System) voor zijn oliehandel heeft overgenomen, waarbij het door de Amerikaanse dollar gedomineerde SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) wereldwijde betalingssysteem wordt omzeild.

De goudprijs klimt dichter naar $1.900 nu China zegt dat het in december 30 ton heeft gekocht. Lo voegde er aan toe dat ook op dat landen als Iran, Venezuela en Indonesië momenteel een deel van hun oliehandel in yuan afrekenen.

“Het handelsvolume en de mogelijkheden om de renminbi te gebruiken voor internationale betalingen, zouden kunnen toenemen naarmate meer landen het risico van de Amerikaanse dollar diversifiëren. Deze ontwikkeling zou het op de Amerikaanse dollar gebaseerde wereldwijde financiële systeem in de loop van de tijd kunnen uitdagen als de status van de wereldwijde reservevaluta van de dollar. Die status is grotendeels gebaseerd op het belang ervan op de energie- en grondstoffenmarkten”, zei hij.

China heeft echter nog een lange weg te gaan als het zijn munt wil laten concurreren met de Amerikaanse dollar. Lo merkte op dat zelfs als Saudi-Arabië de yuan zou gaan accepteren voor olie de in yuan afgewikkelde wereldwijde betalingen die maar ongeveer 3% van de totale markt zouden uitmaken. De VS en de euro domineren nog steeds met grote voorsprong de wereldwijde betalingssystemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *