Jeffrey Gundlach vreest dat Fed sneller dan verwacht op de renterem zal moeten trappen

Chief Investment Officer van DoubleLine Capital LP Jeffrey Gundlach wijst op de toegenomen onzekerheid in verband met de toekomstige monetaire politiek van de Amerikaanse centrale bank. Beleggers die proberen te achterhalen hoe de rentesituatie zal uitpakken, moeten volgens hem vooral moeten besteden aan de obligatiemarkt in plaats van aan de Federal Reserve.

Gundlach luistert dus liever naar de financiële markten dan naar de Amerikaanse centrale bank. Een aantal Fed-functionarissen heeft recent aangegeven dat ze verwachten dat de beleidsdoelstelling van de centrale bank – momenteel een basisrente van 4,25% tot 4,5% – zal worden verhoogd tot meer dan 5% waarna ze daar voor onbepaalde tijd gestabiliseerd zal worden.

Maar de financiële markten lijken veel sceptischer wat toekomstige renteverhogingen beteft. De renteswaps wijzen momenteel in de richting van een piek van minder dan 5%. Ze suggereren dat beleidsmakers van de centrale bank weer zullen beginnen met het verlagen van de rente voor het einde van dit jaar, aangezien de recessiedruk in de VS zal toenemen.

De rente op Amerikaanse staatsobligaties is gedaald in reactie op recente gegevens die wijzen op een matiging van de loonstijgingen in de VS en die een inkrimping in de dienstensector laten zien. In plaats van een benchmark van meer dan 5% in te prijzen, worden de rendementen op staatsobligaties over de hele curve verhandeld onder het huidige objectief van de Fed. Wat er op kan zijn dat de centrale bank inderdaad vroeger dan verwacht op de rem zal moeten staan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *