Goudprijs op weg naar $ 2.000 per troy ounce?

Goud overschreed gisteren voor het eerst in acht maanden de $1.900 per ounce nadat de groei van de Amerikaanse consumentenprijzen zoals voorspeld in december vertraagde.

Goud voor levering in februari op Comex in New York steeg tot $ 1.904,35 per ounce om 08:55 ET (13:55 GMT), een stijging van $ 25,45 of 1,3% op de dag zelf. Vanmorgen werd er gehandeld op $ 1.898,80.

Het referentiecontract voor Amerikaanse goudfutures is sinds het begin van het jaar met meer dan 4% gestegen, waardoor de winst van bijna 4% in december en 7% in november werd verlengd. De sessiepiek van donderdag op $ 1.905 voor goud in februari was het hoogste niveau sinds mei, toen de goudprijs een piek bereikte op $ 1.910,20.

De spotprijs van goud, door sommige handelaren meer gevolgd dan futures, bedroeg $ 1.900,54 – een stijging van $ 24,96 of 1,3%. De intraday-piek van Spot Gold was $ 1.901,69 – ook de hoogste sinds mei.

De consumentenprijzen in de VS stegen met 6,5% in de 12 maanden tot december, zei het ministerie van Arbeid donderdag, en dat was de laagste inflatiegroei in meer dan een jaar.

De consumentenprijsindex voor alle stedelijke consumenten, kortweg de CPI genoemd, vertraagde precies zoals voorspeld door economen, na een jaarlijkse groei van 7,1% die voor november werd gerapporteerd.

“Dit was de kleinste stijging in 12 maanden sinds de periode die eindigde in oktober 2021”, zei het ministerie van Arbeid in een persbericht.

De CPI bereikte in juni een hoogste punt in 40 jaar, toen de inflatie toenam met een jaarlijks percentage van 9,1%, terwijl de Fed een inflatiedoelstelling van slechts 2% per jaar heeft. In een poging de stijgende prijzen onder controle te houden, voegde de centrale bank sinds maart 425 basispunten toe aan de rente via zeven renteverhogingen. Daarvoor stond de Amerikaanse basisrente op slechts 25 basispunten, aangezien de centrale bank ze tot bijna nul verlaagde na de wereldwijde COVID-19-uitbraak in 2020. De Fed, die vier back-to-back jumbo-renteverhogingen van 75 basispunten uitvoerde van juni tot en met november, pakte in december een meer bescheiden verhoging van 50 basispunten uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *