Een belegging op lange termijn is en blijft een mislukte belegging op lange termijn

‘De financiële markten bevechten de Fed en dat is niet ongevaarlijk’, zo lazen we afgelopen weekend in de Nederlands krant Het Financieel Dagblad. De journalist van dienst stelde zich daarbij de vraag ‘elke beurswijsheid hoort bij deze tijd? ‘Don’t fight the Fed’, of ‘De markt heeft altijd gelijk’? Het is hoe dan ook een gevaarlijke strijd, zo luidde de conclusie van de krant. Want wanneer de hausse van de afgelopen dagen op los zand blijkt te zijn gebouwd, kan de schade groot zijn.  

De Amerikaanse aandelen beleefden op Driekoningendag hun eerste opmerkelijke rally van 2023 en sloten de week per saldo hoger af nadat de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers van december lieten zien dat de loongroei vorige maand vertraagde. Beleggers zagen de publicatie als een teken dat ambtenaren van de Federal Reserve hun renteverhogingscampagne zouden kunnen versoepelen.

De S&P 500 steeg met 2,3%, terwijl de Dow Jones Industrial Average (DJI) 700 punten of 2,1% toevoegde. De technologie-zware Nasdaq Composite steeg met 2,6%. AEX boekt weekwinst van 5,1%. De aanleiding moet worden gezocht bij meevallende inflatiegegevens in de VS, de oorzaak bij de hoop van de beleggers dat het rampjaar 2022 voor de beurskoersen een ongelukkige uitschuiver was geweest. De stijging van vrijdag werd aangejaagd door overenthousiaste beursanalisten die vooral voor de eigen winkel prediken.

Zo stelde Vincent Juvijns van JP Morgan Asset Management twee weken geleden op dinsdag in de krant De Tijd dat het een ‘Geweldig moment om portefeuille voor de lange termijn op te bouwen’. Dat is het soort uitspraken dat op de bonnefooi wordt gedaan, want bij deze uitspraak moet een kritische noot worden geplaatst. Want wat bedoelt Juvijns eigenlijk met de lange termijn? Is dat 1 jaar, 5 jaar, 10 jaar, 30 jaar of nog langer? Het is niet zo moeilijk om de woorden van deze strateeg te counteren. Een belegging op lange termijn is en blijft in onze ogen een mislukte belegging op lange termijn. Voilà, Vincent het woord is nu opnieuw aan u. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *