Goud en zilver kunnen betaalmiddel worden in de Amerikaanse staat Missouri

Een wetsvoorstel dat in de Senaat van Missouri  werd ingediend voor de wetgevende zitting van 2023, zou een belangrijke stap kunnen betekenen om goud en zilver als geld te behandelen in plaats van als een grondstof. Het zou bovendien de weg kunnen vrijmaken voor valutaconcurrentie in de Show-Me State. Met deze ‘nickname’ wordt Missouri namelijk in de VS omschreven.

Senator William Eigel (rRepublikein) diende vorige maand het voorstel SB100 in. De wetgeving zou, in geval van aanvaarding van dit voorstel, verschillende stappen kunnen zetten om het gebruik van goud en zilver als geld in Missouri aan te moedigen, waaronder door het een wettig betaalmiddel te maken, de staatsbelasting op vermogenswinst op goud en zilver afschaffen en een veilige opslagplaats voor edelmetalen oprichten.

Onder de voorgestelde wet zouden goud en zilver worden geaccepteerd als wettig betaalmiddel en zouden beide edelmetalen kunnen worden aanvaard ter betaling van alle openbare en particuliere schulden die in de staat Missouri zijn aangegaan. In de praktijk zou dit Missourians in staat stellen om gouden of zilveren munten als geld te gebruiken in plaats van alleen maar als investeringsvehikels. In feite zou het goud en zilver op dezelfde voet plaatsen als de bankbiljetten van de Federal Reserve.

Missouri zou de vierde staat kunnen worden die goud en zilver als wettig betaalmiddel erkent. Utah liep voorop en herstelde het constitutionele geld in 2011 in eer. Daar vond dus de eerste opwaardering van het goud plaats. Wyoming en Oklahoma zijn sindsdien toegetreden.

Het effect was het meest dramatisch in Utah, waar de United Precious Metals Association (UMPA) werd opgericht na de goedkeuring van de Utah Specie Legal Tender Act en de afschaffing van alle belastingen op goud en zilver. UPMA biedt rekeningen die luiden in gouden en zilveren dollars die in de VS werden geslagen. Het bedrijf speelde ook een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de ‘Utah Goldback’, beschreven als de eerste lokale valuta die is gemaakt van fysiek goud dat kan worden uitgegeven voor het doen van aankopen.

SB100 zou ook de verkoop van goud en zilver vrijstellen van de vermogenswinstbelasting van de staat. Missouri is al een van de 41 staten die geen omzetbelasting heffen op goud en zilver. Het vrijstellen van de verkoop van edelmetaal van vermogenswinstbelasting is een volgende stap in de richting van de behandeling van goud en zilver als geld in plaats van handelswaar. Belastingen op edelmetalen ontmoedigen investeringen en werpen barrières op voor het gebruik van goud en zilver als geld door transactiekosten te verhogen.

“Het heeft geen zin om geld te belasten en dus zou ook goud niet belast mogen worden,”, zei de voormalige Amerikaanse vertegenwoordiger Ron Paul tijdens een getuigenis ter ondersteuning van een wetsvoorstel in Arizona dat vermogenswinstbelastingen op goud en zilver in die staat introk. “Papier is geen geld, het is fraude”, vervolgde hij. De voorgestelde wet bevat een bepaling die elke overheidsinstantie zou beletten om goud of zilver in beslag te nemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *