Zal het Jaar van het Konijn een herstel van de vraag naar goud in China met zich mee brengen?

Kan het nieuwe maanjaar de Chinese vraag naar goud doen herleven nadat CGA een daling van bijna 11% in 2022 meldde? De Chinese consumenten zijn volop bezig om het nieuwe maanjaar te vieren; deze belangrijke feestdag voor de wereldwijde goudmarkt komt er na de tegenvallende Chinese vraag naar het edelmetaal in 2022.

Donderdag meldde de China Gold Association (CGA) dat het goudverbruik vorig jaar in totaal 1.001,74 ton bedroeg, een daling met 10,63%. De daling van de vraag naar edelmetaal werd geleid door een zwakke vraag naar baren en munten, die vorig jaar met 17,23% daalde.

Tegelijkertijd zei de CGA dat de vraag naar sieraden met 8% daalde tot 654,32 ton. “De consumptie van gouden sieraden kende begin vorig jaar een sterk herstel, maar daalde daarna. En dit met name vanwege de opflakkeringen van het coronavirus in het land”, aldus het.

Volgens analisten werden de Chinese goudaankopen vorig jaar getemperd vanwege marktverstoringen veroorzaakt door de COVID-19-pandemie, zelfs toen het land de beperkingen begon te versoepelen. De hoge prijs voor goud in yuan uitgedrukt speelde de markt toen parten.

Ray Jia, senior Chinese marktanalist bij de World Gold Council, herinnerde er in een rapport dat begin vorige week werd gepubliceerd aan dat de goudprijs vorig jaar met 10% steeg in yuan. Duurder goud houdt uiteraard de kopers op afstand.

“Geopolitieke onzekerheden, inflatieproblemen en een zwakke lokale munt droegen allemaal bij aan deze forse stijging”, zei hij.

Naast de zwakke consumentenvraag merkte Jia op dat de groothandelsmarkt voor goud in China ook zwak was in 2022, die leed onder dezelfde factoren die wegen op de aankopen van consumenten.

Jia merkte op dat goudproducenten 1.571 ton goud uit de Shanghai Gold Exchange haalden, de zwakste uitstroom in de afgelopen tien jaar.

“De COVID-pandemie heeft ongetwijfeld het economische herstel van China en de lokale vraag naar goud beïnvloed. Tijdens het grootste deel van de eerste jaarhelft beperkten ernstige COVID-gerelateerde lockdowns in de grote steden de economische activiteiten van China en wogen ze op de lokale vraag naar goud. De vraag naar groothandelsgoud begon zich in juni te herstellen toen de verspreiding van COVID stabiliseerde, maar de hoop op een verdere stijging van de vraag werd vervolgens de bodem ingeslagen toen de lokale infecties in het vierde kwartaal sterk toenamen. ,” hij zei.

De WGC zei dat het verwacht dat de viering van het nieuwe maanjaar de vraag weer op gang zal brengen.

“Het economisch herstel en de goudconsumptie van China zouden moeten profiteren van het einde van het strikte nul-COVID-beleid en de prioriteitstelling van beleidsmakers bij de consumptiestimulering”, zei Jia in zijn analyse. “Hoewel uitdagingen zoals toekomstige COVID-infectiegolven kunnen bestaan, verwachten we een opleving van de vraag naar goud in China in 2023, het Jaar van het Konijn.”

Wat betreft de invloed van de viering van het nieuwe maanjaar op goud, zei Nicky Shiels, hoofd metaalstrategie bij MKS PAMP, dat met de Chinese markten die deze week gesloten blijven, goud in de komende dagen een correctie zou kunnen ondergaan.

Ze merkte ook op dat stijgende premies op de Chinese goudmarkt betekenen dat het edelmetaal nog nooit zo duur is geweest in aanloop naar de feestdagen.

“Dat draagt bij aan de bearish angst die op de goudmarkt toeneemt (zeg maar: de angst voor een correctie),” zo stelt Shiels.

Maar zelfs als de goudprijs wat zou dalen ten opzichte van de recente recordhoogtes voor de afgelopen negen maanden, zou dit volgens Shiels niets veranderen aan de bredere opwaartse trend op de lange termijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *