Vormt niet inflatie maar wel desinflatie het echte gevaar voor de wereldeconomie?

Vergeet de inflatie, zegt Jefferies, pas op voor een ‘desinflatietijdperk’ zoals aan het begin van de jaren tachtig. De Amerikaanse zakenbank kwam daarbij met een enigszins verrassende waarschuwing. Want iedereen heeft tegenwoordig de mond vol van het inflatiegevaar.  

Inflatie was dan ook de meest urgente zorg van de Amerikanen in 2022, aangezien de prijzen voor alles, van gas tot tarwe, tot recordhoogtes stegen. De jaar-op-jaar inflatie, gemeten aan de hand van de consumentenprijsindex, bereikte in juni het hoogste niveau in 40 jaar van 9,1%, maar brokkelde daarna weer af – en Jefferies stelt dat deze trend zich het komende jaar zal voortzetten. En dat overigens niet alleen in de VS, maar ook in de rest van wereld.

“De inflatie heeft haar hoogtepunt bereikt’, schreef Desh Peramunetilleke, het wereldwijde hoofd microstrategie van de investeringsbank, in een rapport. “Desinflatie is een belangrijk gevaar onderweg op onze routekaart voor 2023.”

Jefferies is van mening dat de Amerikanen – en dan meer bepaald de Amerikaanse beleggers – zich helemaal geen zorgen hoeven te maken over inflatie. Desinflatie zoals in het begin van de jaren tachtig is de echte dreiging, en die zal waarschijnlijk gepaard gaan met dalende bedrijfswinsten en een recessie in de VS tegen de tweede helft van 2023.

De analisten van de investeringsbank legden enkele belangrijke overeenkomsten bloot tussen de periode die volgde op “The Great Inflation” van 1965 tot 1982, en de snelle daling van de CPI vandaag.

Toen Paul Volcker in augustus 1979 de 12e voorzitter van de Federal Reserve werd, begon hij onmiddellijk de strijd tegen de ongebreidelde inflatie die de economie het decennium voorafgaand aan zijn benoeming teisterde, en verhoogde uiteindelijk de Amerikaanse rentetarieven tot bijna 20%. Door de snelle renteverhogingen van Volcker vertraagde de economie zo snel dat in januari 1980 een recessie begon en de werkloosheid in december 1982 een hoogtepunt zou bereiken van 10,8%.

Het afgelopen jaar heeft de huidige voorzitter van de Fed, Jerome Powell, de rentetarieven agressiever verhoogd dan wie dan ook sinds Volcker – en hij heeft duidelijk gemaakt dat hij bereid is wat economische pijn te dragen om de inflatie onder controle te krijgen, net als zijn voorganger. Analisten van Jefferies zeggen dat zijn acties hen een déjà vu bezorgen.

“Het desinflatietijdperk van de Volcker Fed van 1980-83 lijkt sterk op de huidige cyclus gezien de tolerantie voor hogere rentetarieven, zelfs ten koste van toenemende werkloosheid en een recessie. Ook werd toen de trend richting desinflatie geholpen door de druk op de aanbodzijde (olie) te verminderen, net als nu”, schreven ze.

Als het huidige economische tijdperk vergelijkbaar is met de Volcker-jaren, zou dat een waarschuwing kunnen inhouden voor moeilijke tijden voor de beleggers. Tijdens de desinflatie van de Volcker Fed daalde de winst per aandeel van de S&P 500 met 19%. En dat is het gebruikelijke tempo tijdens significante periodes van desinflatie in de hele Amerikaanse geschiedenis, volgens de analisten van Jefferies.

Jefferies is ook niet de enige investeringsbank die de afgelopen weken waarschuwde voor een brede daling van de bedrijfswinsten. Mike Wilson, CIO van Morgan Stanley, heeft herhaaldelijk betoogd dat de schattingen van de bedrijfswinsten te hoog zijn en dat ze uiteindelijk zullen dalen.

“Op dat gebied zijn de beleggers een beetje zelfgenoegzaam: de kosten stijgen sneller dan de netto-inkomsten en daar wordt te weinig rekening mee gehouden”, vertelde hij vorige week aan CNBC, waarin hij de effecten van afnemende inflatie op S&P 500-bedrijven beschreef.” Wilson ziet de S&P 500 in de eerste helft van het jaar dalen tot 3.000, of meer dan 20%.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *