Smokkelen van goud is een populaire sport in India (en de regering kijkt met lede ogen toe)

Een heuse epidemie van goudsmokkel heeft India ertoe aangezet om te kijken naar verlaging van de invoerrechten op het edelmetaal, aangezien illegale activiteiten de inkomsten schaden die de overheid opraapt uit de invoer van goud.

“De Indiase regering zal haar jaarbegroting voor het komende fiscale jaar 2023-24 (23 april-24 maart) op 1 februari bekendmaken”, aldus Metals Focus in haar rapport van maandag. “Onder normale omstandigheden worden eventuele wijzigingen in de douane- of invoerrechten op hetzelfde moment ook onthuld. Wij verwachten dat er ook heel wat aandacht aan de edelmetalen, en dan meer bepaald aan goud, zal worden geschonken.”

Een lager invoerrecht zou de prijs van goud in India verlagen en de vraag doen toenemen, zeiden regerings- en industriefunctionarissen. “De regering is zich bewust van de problemen die worden veroorzaakt door de hogere belastingstructuur en deze zullen spoedig worden opgelost”, citeerde Reuters een regeringsfunctionaris.

Een andere functionaris zei dat een lager invoerrecht wordt overwogen en verklaarde: “We zullen binnenkort de laatste onderhandelingen daarover afronden.”

Het ministerie van Handel bevestigde de correlatie tussen de hogere invoerrechten en smokkel, eraan toevoegend dat de invoerrechten zouden kunnen worden verlaagd in de volgende begroting die op 1 februari wordt voorgesteld. “De smokkel neemt toe en daar moeten we iets aan doen”, citeerde Reuters de ambtenaar van het ministerie van Handel.

Het voorstellen van de nieuwe begroting zou een geschikt moment zijn om deze veranderingen aan te kondigen, voegde Metals Focus eraan toe. “Het budget is belangrijk vanuit het oogpunt van beleid en regelgeving, aangezien er vaak verschillende belastingwijzigingen worden aangekondigd. Gezien het feit dat goud in de loop der jaren verschillende wijzigingen in invoerrechten noodgedwongen heeft moeten ondergaan, kijkt de industrie reikhalzend uit naar verzachtende maatregelen”, aldus de analisten in het rapport.

India verhoogde zijn invoerrechten op goud van 7,5% op 1 juli naar 12,5% om de druk op de roepie te verlichten en het handelstekort terug te dringen. Consumenten moeten nu 18,45% belasting betalen voor geraffineerd goud als alle belastingen worden opgeteld.

Als reactie hierop zag India een golf van illegale invoer, waarbij de smokkelaars de invoerrechten omzeilen door hun goud met korting te verkopen voor contant geld.

“Als gevolg hiervan wordt goud verhandeld met forse kortingen in vergelijking met de officiële kostprijs op de Indiase markt. De hogere accijns heeft ook geleid tot een sterke stijging van de contante verkoop, waarbij het goud beschikbaar is met een korting op de officiële prijs,” aldus nog Metals Focus.

De inbeslagnames van gesmokkeld goud bereikten in 2022 het hoogste niveau in drie jaar, waarbij de Indiase douane vorig jaar meer dan 3.080 kilo illegaal geïmporteerd goud in beslag nam. Dat blijkt uit gegevens die het ministerie van Financiën in december heeft bekendgemaakt.

Ook leidde de toegenomen smokkelactiviteit tot een daling van de legale goudimport, waarbij India in december slechts 20 ton goud importeerde vergeleken met 95 ton een jaar geleden. Dit betekende een daling van 79% en het laagste niveau in twee decennia.

Hoewel de verhoging van de goudbelasting velen in de sector verraste, zagen sommige experts het als een tijdelijke maatregel.

“De verhoging van de accijns op goud kan een tijdelijke maatregel zijn en zodra de handelsbalans van de regering gunstiger wordt en de Indiase roepie stabiliseert, kunnen sommige van deze belastingverhogingen worden teruggedraaid”, aldus de senior India-analist van de World Gold Council Mukesh Kumar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *