Tekort aan koper zou sneller dan verwacht komen en ook groter dan verwacht zijn

Hoewel experts zeggen dat we binnen twee jaar lang naar een tekort van 10 miljoen ton op de kopermarkt afstevenen, zou het tekort er zelfs nog sneller dan verwacht kunnen komen, dankzij een aantal evenementen aan de aanbodzijde die onlangs hebben plaatsgevonden.

Sommige van ’s werelds grootste mijnbouwbedrijven en metalen handelaren waarschuwen dat tegen 2025 een enorm tekort zal ontstaan voor koper, dat nu’ s werelds meest kritieke metaal is vanwege zijn essentiële rol in de groene economie. Het tekort zal zo groot zijn dat het zelf de wereldwijde economische groei zou kunnen afremmen, de inflatie zou kunnen aanwakkeren door de productiekosten te verhogen en wereldwijde klimaatdoelen buiten bereik brengen.

De snelheid waarmee de vraag het aanbod aan koper overtreft, hangt af van de succesvolle introductie van de netto-nul emissie objectieven. Volgens een onderzoek uit 2022 door S&P Global zullen deze doelen de vraag naar koper tot 50 miljoen ton per jaar verdubbelen tegen 2035. Bloomberg New Energy Finance voorspelt dat de vraag met meer dan 50% zal toenemen van 2022 tot 2040.

Samen met de gebruikelijke toepassingen, in bouwbedrading en sanitair, transport, stroomoverdracht en communicatie, is er ook nog eens de extra vraag naar koper in elektrische voertuigen en hernieuwbare energiesystemen.

Miljoenen kilometers koperen bedrading zal nodig zijn voor het versterken van die energiesystemen en honderdduizenden ton extra zullen nodig zijn om wind- en zonneboerderijen te bouwen. Elektrische voertuigen gebruiken meer dan twee keer zoveel koper als auto’s met benzine, die ongeveer 30 kg bevatten. Er is meer dan 180 kg koper nodig voor de bouw van een gemiddeld huis.

“De energietransitie zal veel meer afhankelijk zijn van koper dan ons huidige energiesysteem,” vertelde Daniel Yergin, S&P Global Vice -voorzitter, aan CNBC. “Er is altijd gewoon de veronderstelling geweest dat koper en andere grondstoffen er voldoende zullen zijn als ze nodig zijn. Dat blijkt nu in het geval van een grote extra vraag naar koper niet het geval zal zijn. Koper is het metaal van elektrificatie en elektrificatie is het middelpunt van waar de energietransitie om draait.”

Met weinig nieuwe koperprojecten op komst en naarmate bestaande voorraden opdrogen, zal de groei van de mijntoevoer rond 2024 pieken, wat resulteert in een historisch tekort van 10 miljoen ton (11.023.100 ton) in 2035. Bloombergnef voorspelt dat tegen 2040 het tekort 14 miljoen ton bereiken, een tekort dat, zonder nieuw aanbod, moet worden gevuld door metaal te recyclen. Goldman Sachs zegt dat mijnbouwbedrijven het komende decennium ongeveer $ 150 miljard moeten uitgeven om een tekort van 8 miljoen ton aan te pakken.

Het Chileense staatsbedrijf Codelco voorspelt ook een tekort van 8 miljoen ton, maar ’s werelds grootste kopermijn denkt dat het een jaar eerder zal komen, in 2032, omdat de stijgende vraag het nieuwe mijnaanbod blijft overtreffen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *