Slecht nieuws voor lekkerbekken: eten wordt alsmaar duurder (en die trends valt niet te stoppen)

Het jaar 2022 werd in december afgesloten met een stijging van de algemene landbouwindex van 33,1% ten opzichte van december 2021. Deze stijging betreft zowel plantaardige als dierlijke producten. De index voor fruit is een van de enige die daalt: de prijzen voor de lopende oogst van appelen en peren zijn lager dan die van de vorige oogst.

De jaarlijkse index van de landbouwprijzen steeg in één jaar tijd met 26% en de index van de prijzen van de productiemiddelen steeg in dezelfde periode met 24,1%.

In december 2022 kende het volume van de verkopen in de kleinhandel met uitzondering van de brandstoffen een daling van 6,2% in vergelijking met dezelfde maand van vorig jaar. Het zijn dus vooral de landbouwproducten die momenteel inflatie veroorzaken. Het probleem reikt overigens veel verder dan alleen maar Europa.

Reuters geeft bijvoorbeeld toe dat de hongercrisis in Afrika nu groter en complexer is geworden dan het continent ooit heeft gezien. In heel Afrika, van oost tot west, ervaren mensen een voedselcrisis die groter en complexer is dan het continent ooit heeft gezien, zeggen diplomaten en humanitaire hulpverleners. Er zijn in het verleden veel hongersnoden geweest in Afrika, maar de dingen zijn nog nooit zo erg geweest als nu.

Ondertussen dwingt een ernstig tekort aan tarwe in het Midden-Oosten veel Pakistanen om urenlang in de rij te staan om een enkele zak meel of rijst te ontvangen. Pakistan heeft momenteel te kampen met torenhoge prijzen en met een tekort aan tarwemeel, waarbij mensen urenlang in de rij staan voor wat eten.

In Zuid-Amerika heeft de schijnbaar eindeloze burgerlijke onrust de zeer ernstige tekorten in Peru versterkt. Aangezien de anti-regeringsprotesten in Peru geen einde lijken te krijgen, kampt het land momenteel met een tekort aan basisproducten, waaronder voedsel en brandstof.

En aan de andere kant van de wereld raken Australiërs steeds meer gefrustreerd over het zeer pijnlijke aardappeltekort dat dat land in zijn greep heeft.

Aardappelen behoren tot de favoriete groenten van Australië. Het land heeft echter te maken met een tekort aan verwerkte aardappelen, vooral aan diepvriesfrites. Warenhuisketen Coles introduceerde een limiet van maximaal twee artikelen voor klanten die op zoek zijn naar diepgevroren aardappelproducten. Fish and chips-bedrijven staan onder druk en sommigen zijn woedend dat McDonald’s midden in een crisis een nieuw aardappelproduct op de markt brengt. In voorgaande decennia zijn er tijden geweest dat er in verschillende delen van de wereld lokale hongersnoden waren.

Maar waar we nu mee te maken hebben, is een wereldwijd fenomeen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *