Sotheby’s presenteert de Sam and Lilette Szafran Collection

Sotheby’s presenteert de Sam and Lilette Szafran Collection, een eerbetoon aan de compromisloze kunstenaar die Sam Szafran was. Deze uitzonderlijke verkoop zal werken van de kunstenaar zelf presenteren, maar ook werken waarmee hij leefde: moderne en naoorlogse werken, sommige geschonken door zijn goede vrienden zoals Alberto Giacometti, Jean-Paul Riopelle en Isao Domoto, evenals werken uit Afrika en Oceanië en boeken.

De meeste werken in deze collectie werden niet gepubliceerd en sommige werden meer dan zestig jaar door de kunstenaar zelf bewaard. De werken van Sam Szafran volgen de evolutie van zijn werk, van zijn vroegste schilderijen tot zijn meest recente, en bieden een uitgebreid overzicht van het werk van deze fascinerende kunstenaar.

Samuel Berger wordt op 19 november 1934 in Parijs geboren als oudste zoon van Joods-Poolse immigranten. In 1940 ontsnapt Samuel op wonderbaarlijke wijze dankzij zijn blonde haar aan de Vel d’Hiv Roundup. Boeren op het platteland nemen hem in huis en verbergen hem totdat hij wordt gepakt en later opgesloten in het concentratiekamp Drancy. Hij wordt later bevrijd door de Amerikanen na de landing in Normandië.

In 2011 ontvangt Sam Szafran de Prix Piero Crommelynck.

In 2013 wordt Sam Szafran benoemd tot Commandeur de l’ordre des Arts et des Lettres. Een tweede overzichtstentoonstelling wordt gehouden in The Fondation Pierre Gianadda, waar hij voor het eerst zijn monumentale werken tentoonstelt.

De kunstenaar sterft op zaterdag 14 september 2019 in Malakoff op 84-jarige leeftijd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *