De schuldenplafondcrisis van 2011 als voorbeeld: wat staat er nu te gebeuren?

De politieke confrontatie met hoge inzet over het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond zorgt voor veel politiek drama in de VS. Maar wat betekent dit allemaal voor goud? Heel eenvoudig, naarmate de cruciale datum voor het schuldplafond nadert, zal goud op de financiële markten aan belang winnen.

De turbulente kwestie rond het schuldplafond wordt vaak omschreven als “politiek theater”, met een beperkte impact op de meeste activa, waaronder goud en dollar. Naarmate de kwestie echter aan gewicht wint en de betrokken partijen er niet in slagen een overeenkomst te bereiken om de schuldlimiet van het land op tijd te verhogen, begint het tot voor kort ondenkbare scenario van het in gebreke blijven van de Amerikaanse schuld op de markten te wegen.

De VS hebben eind januari al hun leningslimiet van 31,4 biljoen dollar bereikt en het Amerikaanse ministerie van Financiën is begonnen met  “buitengewone maatregelen” te nemen, waaronder het opschorten van investeringen voor geselecteerde overheidsrekeningen om alle rekeningen van het land te kunnen betalen.

En als het schuldenplafond in juni niet wordt verhoogd, kan de federale overheid zonder geld komen te zitten. Dit is de reden waarom de oproepen van de Amerikaanse president Joe Biden, minister van Financiën Janet Yellen en voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell steeds wanhopiger klinken.

Maandag riep Yellen het Congres opnieuw op om de Amerikaanse schuldlimiet te verhogen, waarbij zij verklaarde dat het niet doen hiervan een economische en financiële catastrofe zou veroorzaken.

Vorige week dinsdag zei Powell dat de beleggers er niet op moeten rekenen dat de Fed de Amerikaanse economie beschermt als het schuldenplafond niet op tijd wordt verhoogd. De Fed-voorzitter sloot ook het idee van een munt van een biljoen dollar uit en benadrukte dat er maar één manier was om het probleem aan te pakken: “Het congres verhoogt het schuldenplafond tijdig. Dat is wat er moet gebeuren en niets anders.”

Analisten waarschuwen dat de weg naar een hoger schuldplafond volatiel kan zijn. De hoofdeconoom van Credit Suisse, Ray Farris, zei dat de wetgevers van de Republikeinse Freedom Caucus om concessies vragen en die vraag zal waarschijnlijk het belangrijkste obstakel zijn.

“Een oplossing is op korte termijn onwaarschijnlijk”, zei Farris in een notitie. “De voorwaarden zijn aanwezig om het verhaal rond het schuldplafond te bemoeilijken en steeds stressvoller te maken voor markten… Markten zijn begonnen met het inschatten van wanbetalingsrisico’s, maar moeten dat scenario mogelijk nog meer in prijzen.” En dat kan op korte termijn een stijging van de goudprijs veroorzaken.

Wat gebeurde er in 2011? De laatste keer dat het debat over het schuldenplafond een grote impact had op de markten, was in augustus 2011, toen Republikeinen en Democraten het niet eens konden worden en het plafond slechts enkele uren voor de deadline verhoogden.

Als gevolg hiervan reageerden risicovolle activa negatief, aangezien de Amerikaanse dollar in de uitverkoop ging, de aandelenkoers daalden en de kredietspreads groter werden. Ook heeft Standard & Poor’s uiteindelijk de lange termijn kredietrating van de Verenigde Staten verlaagd van AAA naar AA+.

Een soortgelijk scenario wordt dit keer niet uitgesloten, aangezien de onderhandelingen om het schuldenplafond te verhogen nog maar net begonnen zijn. Terwijl politici dit in de boksring uitvechten, verwachten de analisten verhoogde marktvolatiliteit, vooral naarmate de deadline in juni dichterbij komt.

“De impact kan economisch rampzalig zijn (door een mogelijke wereldwijde recessie) en ontwrichtend voor investeerders (bijvoorbeeld door aanhoudend hogere kosten voor het uitgeven van schatkistpapier)”, aldus JPMorgan. “Als de geschiedenis een leidraad is, verwachten we dat beleidsmakers uiteindelijk een compromis zullen vinden en dat de impact van korte duur zal zijn.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *