Nog steeds grote vraag naar goud vanuit China (en de Chinezen weten wat ze doen)

Het is nu officieel op basis van de cijfers: 2022 was een recordjaar voor de vraag naar goud vanuit de kant van de centrale banken, volgens geüpdatet onderzoek van de World Gold Council. Bovendien zijn er nog steeds voldoende bullish factoren die de goudmarkt blijven ondersteunen. Hoewel 2023 naar verwachting geen recordjaar zal worden voor de vraag naar goud door de centrale banken, zullen ze naar verwachting netto-kopers blijven.

We zien nog steeds een aanhoudende vraag van de People’s Bank of China. Uit gegevens van de Chinese centrale bank blijkt dat deze vorige maand 15 ton goud heeft gekocht. Dit is de derde achtereenvolgende maand dat China zijn goudreserves heeft verhoogd. Volgens sommige analisten zal deze trend niet snel eindigen.

China’s laatste shopping spree was van 2002 tot 2019, waarbij in die periode van 17 jaar 1.148 ton van het edelmetaal werd verzameld.

Naast de vraag van de centrale banken houden analisten ook de investeringsvraag naar het edelmetaal in de gaten. Hoewel de goudprijs meer dan $ 300 steeg ten opzichte van het dieptepunt in november in twee jaar tijd en de beste start van het jaar in tien jaar kende, bleven beleggers min of meer aan de zijlijn staan.

De analisten zagen voor de negende achtereenvolgende maand wereldwijd een netto uitstroom bij de door goud gedekte exchange-traded funds in januari. Het maandrapport zei dat 26 ton goud, ter waarde van $ 1,6 miljard, uit de wereldmarkt stroomde.

De WGC zei echter dat het ook tekenen ziet dat de zwakke investeringsvraag een omslag zou kunnen maken. De uitstroom werd geleid door in Europa genoteerde fondsen, terwijl Noord-Amerikaanse fondsen een instroom van negen ton zagen, ter waarde van $ 572 miljoen.

Een belangrijke factor die de hernieuwde belangstelling voor goud stimuleert, is de toename van de economische onzekerheid. Een groeiend koor van analisten is nu op zoek naar goud om dit jaar recordhoogtes te bereiken, aangezien de markten recessie- en inflatierisico’s blijven bagatelliseren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *