Twee factoren spelen momenteel in op de goudprijs

De goudprijs daalde vorige week voor de vierde week op rij omdat de markten zich zorgen maken over hoe agressief de Federal Reserve zal moeten zijn om de inflatie terug te brengen tot 2%.

De financiële markten werden beïnvloed door sterker dan verwachte economische cijfers en door hardnekkige inflatiecijfers.

Als reactie hierop had goud het moeilijk, met een daling van de Comex-goudfutures in april met 1,3% op weekbasis en een huidige stand van $ 1.851 per ounce.

“De inflatie zal hardnekkiger zijn dan velen hadden verwacht. En we hebben de bevestiging gekregen dat de macro-economische gegevens stevig blijven”, vertelde TD Securities global head of commodity strategy Bart Melek.

“De volgende stap van de Fed zou een renteverhoging met 50 basispunten kunnen zijn. En de centrale bank zal daar misschien niet stoppen. En dat betekent hogere rentetarieven dan tot dusver was aangenomen.”

Het probleem voor goud is dat de Amerikaanse dollar aan het stijgen is. “De hypothese dat de Amerikaanse dollar in grote haast zal verzwakken, wordt steeds meer in twijfel getrokken”, zei Melek.

OANDA senior marktanalist Edward Moya is van mening dat er twee drijfveren zijn om in de gaten te houden.

De eerste is de nieuwe verwachting voor extra verkrappingen door de Fed. “De Fed zal duidelijk agressief blijven in het verkrappen. De mogelijkheid van een verhoging met 50 basispunten deed veel handelaren schrikken”, zei Moya. “Hoewel de vrees voor een renteverhoging met een half punt misschien geen bewaarheid wordt, zal de Fed in maart, mei en waarschijnlijk in juni de rente verhogen.”

De CME FedWatch Tool ziet momenteel een kans van 18% op een verhoging van 50 basispunten in maart.

Het tweede waar u op moet letten, zijn de recessierisico’s, die zullen stijgen naarmate de Fed de rente blijft verhogen. “Het lijkt er steeds meer op dat we op een recessie afstevenen. Dit is een economie die een recessie nodig zal hebben om de inflatie terug te dringen. En de markten beginnen dat steeds meer geloven”, merkte Moya op.

En al het gepraat over een recessie is goed voor het goud, voegde hij eraan toe.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *