Inflatie in de VS kan doorstijgen tot 12% (want de Fed zal een pijnlijke keuze moeten maken)

Hoewel de Amerikaanse inflatie in juni vorig jaar een piek bereikte van 9,1 procent en gedurende 7 maanden op rij is afgekoeld met een CPI-waarde van 6,4 procent in januari, zal de evolutie van de prijzen in 2023 van koers veranderen en opnieuw beginnen te stijgen volgens Michael Wilkerson, oprichter van Stormwall Advisors en auteur van Why America Matters: The Case for a New Exceptionalism. Wilkerson ziet de inflatie later dit jaar tussen de 8 en 12 procent, dus flink boven de huidige niveaus.

Wilkerson, die drie decennia ervaring heeft als investeerder in opkomende markten, M&A-expert en bedrijfsleider, onder meer als algemeen directeur bij M&A-bedrijf Lazard, zei dat de inflatie de M2-geldgroei nog moet inhalen.

“De geldhoeveelheid is vanaf het jaar 2000 met 40 procent toegenomen”, merkte hij op. “Je hebt nog nooit een tijd in de geschiedenis gehad waarin de geldhoeveelheid zo sterk toenam zonder dat dit resulteerde in inflatie… prijsinflatie haalt altijd de inflatie van de geldhoeveelheid in.”

Wilkerson merkte op dat de M2-geldhoeveelheid sinds 2008 is verdrievoudigd, van $ 7 biljoen naar bijna $ 22 biljoen. Hij suggereerde dat dit te wijten was aan de poging van de regering om de schok van de financiële crisis van 2008 en de COVID-19-lockdowns in 2020 te dempen.

In een poging de inflatie terug te dringen, heeft de Federal Reserve haar beleidsrente in de loop van een jaar met 475 basispunten verhoogd en is zij begonnen met het afbouwen van haar obligatieportefeuille. Wilkerson denkt echter dat dit “too little, too late” is en suggereerde dat de Fed de rente niet zou durven de rente te verhogen tot een niveau dat hoog genoeg is om de prijzen te temperen.

“De Fed zal geen vuurkracht meer hebben”, verklaarde hij. “Uiteindelijk wordt dit een afweging tussen het aan banden leggen van de inflatie, zeg maar het doden van de inflatoire draak en het uitlokken van een recessie met een toename van de werkloosheid tot gevolg. En regeringen kiezen in zo’n geval altijd en overal voor inflatie.”

Wilkerson beweerde dat het risico van sociale en politieke onrust in het geval van een recessie te groot is voor de Amerikaanse regering om dat risico te kopen en dat inflatie in de huidige omstandigheden de minste van twee kwaden is, vanuit het perspectief van de beleidsmakers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *