Worden woningprijzen snel goedkoper? Prijsevolutie in Nederland doet daar het ergste voor vrezen

Het is wachten op de meest recente cijfers over de evolutie van de Belgische woningmarkt. Vooral jonge kandidaat-kopers kijken daar uit, want op de huidige torenhoge niveaus kunnen deze met de beste wil van de wereld geen eigen woning meer verwerven. Is er een kans dat de vastgoedprijzen op korte termijn (fors) zullen dalen? Op basis van de evolutie op de Nederlandse markt lijkt die kans relatief klein. Oordeel zelf wat de CBS recent wist te melden:

Bestaande koopwoningen waren in Nederland in januari 1,1 procent duurder dan een jaar eerder. Een maand eerder bedroeg de stijging nog 2,7 procent. Het is de laagste prijsstijging jaar op jaar in bijna 9 jaar. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Ten opzichte van december is de prijsindex bestaande koopwoningen in januari met 1,5 procent gestegen. De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juni 2013 een dieptepunt. Vervolgens was er sprake van een stijgende trend, tot augustus 2022. Daarna daalde de prijsindex tot januari vijf maanden op rij. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in januari 93 procent hoger. De gemiddelde transactieprijs van een woning was in januari 424.681 euro.

Prijsindex bestaande koopwoningen2015=100

Het Kadaster maakte bekend dat het in januari 13.126 woningtransacties registreerde. Dat is 6,6 procent minder dan een jaar eerder. Maar van een serieuze afkoeling van de markt is bij onze noorderburen voorlopig geen sprake. Dat is geen goed nieuws voor onze kandidaat-kopers, maar ook niet voor de inflatie. Heeft u nog geen goud of zilver gekocht? We willen u zeker niet pushen, maar we zouden dat toch wel serieus in overweging nemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *