Loontje komt om zijn boontje (in de technologiesector kwam hoogmoed voor de val)

Sinds de Grote Financiële Crisis van 2008 bevindt de Fed zich voornamelijk in een accommoderende modus, met lage rentetarieven en vers geld dat overvloedig in het financieel systeem werd gepompt. Voor het grootste deel van 2008-2023 waren de rentetarieven in een range van 0% 0,25%. Eigenlijk nul dus.

De Fed hield de rente ook niet alleen op nul. Ze drukte ook op grote schaal geld en gebruikte dat vers uit de lucht geplukt geld om  obligaties (activa/schuldbewijzen) te kopen om het systeem overeind te houden en te beletten dat het instortte.

We hebben het ook niet over zo maar een beetje geld bijdrukken. Tussen 2007 en 2023 drukte de Fed meer dan $ 8 triljoen.

De onderdrukking van de rentetarieven gecombineerd met het drukken van geld en gemakkelijke toegang tot krediet had één primaire begunstigde. En dat was de technologiesector.

Technologie, met name high beta-rotzooi Technologie (apps, sms-bedrijven, sociale media, enz.), heeft lage rentetarieven nodig om zelfs maar te bestaan, omdat deze bedrijven veel kapitaal / schulden nodig hebben om winstgevend te worden (ervan uitgaande dat ze dat zelfs doen, wat in 95% van de gevallen overigens niet het geval is).

En vergeet niet dat we het niet hebben over de Fed die een paar maanden lang een kunstmatige omgeving creëert. Ze doen het al bijna 15 jaar. En elke keer dat het systeem begon in te storten, kondigde de Fed nog meer extreme versies van dit beleid aan, wat op zijn beurt de omgeving nog gunstiger maakte voor de technologie-industrie.

Hoe erg is dit geworden? Heel erg, in de VS is de situatie volledig uit de hand gelopen.

Praat vandaag met iedereen in de VS die ondernemer wil worden en hij of zij zal zeggen dat ze een technologiebedrijf willen oprichten. Niemand zegt dat ze in energie, materialen of productie willen gaan. Het draait allemaal om apps, sociale media, zoekmachines, etc.

De gevolgen laten zich raden:

De grootste automaker op de aandelenmarkt was een technologieaandeel (Tesla).

Het grootste handelsbedrijf op de aandelenmarkt was een technologieaandeel (Amazon).

Het grootste bedrijf in duurzame consumptiegoederen op de aandelenmarkt was een technologieaandeel (Apple).

Enzovoort…

De tech-sector was de grootste sector in de S&P 500. Technologie was zelfs groter dan zowel de 2e als de 3e zwaarst gewogen sector samen!

Dit alles is te danken aan de Fed.

De meeste mensen die in de technologie werken, zijn geen genieën en ook niet de beste ondernemers ter wereld. Ze waren gewoon de begunstigden van een kunstmatige omgeving gecreëerd door de Fed.

In de eenvoudigste bewoordingen is technologie vandaag de dag de zeepbel die de banken waren voor de zeepbel in 2007: de sector die het meest profiteerde, de grootste winsten genereerde en het grootste percentage talent/ambities consumeerde. Maar loontje komt om zijn boontje:  het ziet er naar uit dat de afrekening met de technologiesector is begonnen. De komende weken/maanden/jaren (u mag zelf schrappen wat niet past) kunnen dus nog spannend worden. Maar dan in de negatieve betekenis van het woord.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *