India ziet goudprijs door het dak stijgen en dat schrikt de kopers af

Volgens de World Gold Council schrikt een stijging van de goudprijs naar een recordhoogte in India lokale kopers af in de aanloop naar wat normaal gesproken een belangrijke vraagperiode is volgende maand.

Goudfutures in de op een na grootste consument in de wereld stegen vorige week naar een record van 60.455 roepies ($ 734) per 10 gram. Het metaal is het afgelopen jaar in India met ongeveer 15% gestegen vanwege de vraag naar veilige havens en een verzwakkende roepie. Het land importeert bijna al het goud dat het gebruikt, voornamelijk uit Zwitserland en de VAE.

“Mensen hebben de neiging om te wachten en te kijken, en ze willen er zeker van zijn dat dit geen blip is en dat de prijzen zullen blijven stijgen”, zegt P.R. Somasundaram, regionaal chief executive officer voor India bij de in Londen gevestigde raad. Als de prijzen rond het huidige niveau blijven, kan de vraag terugkeren voor de belangrijkste koopdag van Akshaya Tritiya in april, maar aanhoudende volatiliteit kan de mensen anderzijds doen wegblijven, zei hij in een interview met Bloomberg Television.

“Ze zullen waarschijnlijk wachten op de moessons en het vierde kwartaal”, wanneer er belangrijke festivals zoals Diwali zijn, zo stelde hij. De aandelenmarkten zijn nu een beetje aantrekkelijker geworden voor lange termijn beleggers, dus dat zal een tegenwind zijn voor de vraag als de prijzen blijven stijgen, voegde hij eraan toe.

Naast recordprijzen in roepie, maakt ook een hoge invoertaks smokkel aantrekkelijk. “We kunnen duidelijk zien dat de contante markt een korting heeft, dus de activiteit is enorm toegenomen” in de nasleep van Covid, zei Somasundaram.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *