Goud zal in 2023 beter presteren dan zilver ook BMO verhoogt de prognoses de edelmetalen (maar de bank bezondigt zich zeker niet aan overdreven optimisme)

Volgens grondstoffenanalisten van BMO Capital Markets wordt verwacht dat de fysieke vraag naar goud robuust zal blijven en de goudprijs in de komende drie maanden verder tot boven de $2.000 per ounce zal opstuwen, aangezien de beleggers op zoek zijn naar veilige activa om zichzelf te beschermen tegen de bankencrisis die op de achtergrond steeds dreigender proporties begint aan te nemen.

Woensdag verhoogde de Canadese bank haar goud- en zilverprijsvoorspelling voor 2023. De analisten zeiden dat ze de goudprijs voor het jaar gemiddeld rond de $ 1.906 per ounce zien, 13% meer dan de vorige prognose. BMO ziet de goudmarkt pieken in het derde kwartaal met een gemiddelde prijs van $1.950 per ounce, een stijging van 17% ten opzichte van de laatste schatting.

Verder kijkend, heeft de bank haar prognoses voor de goudprijs met 7% verhoogd, waarbij de verwachting voor de lange termijn prijs gemiddeld rond de $1.500 per ounce liggen.

“We hebben onze goud- en zilverprognoses herzien vanwege de bredere onzekerheid en financiële instabiliteit, waardoor de renteverwachtingen naar beneden zijn gehaald en tegen de achtergrond van een robuuste fysieke vraag naar edelmetalen”, aldus de analisten in het rapport.

BMO is ook optimistisch over zilver, maar in mindere mate dan goud. De Canadese bank verwacht dat de zilverprijs dit jaar gemiddeld $22 per ounce zal bedragen, een stijging van 8% ten opzichte van de oorspronkelijke prognose. De analisten zeiden dat ze verwachten dat zilver ook in het derde kwartaal een hoogtepunt zal bereiken met een gemiddelde prijs van $22,30 per ounce, een stijging van 9% ten opzichte van de vorige schatting.

Op de lange termijn ziet BMO de gemiddelde zilverprijs van $ 21, een stijging van 5% ten opzichte van de vorige schatting van $ 20.

Samen met goud en zilver zei BMO dat het de meeste van zijn prijsramingen voor grondstoffen voor dit jaar verhoogt. De analisten merkten echter op dat onzekerheid het sentiment op de wereldmarkt blijft domineren.

“Sinds het uitbreken van de Amerikaanse bankencrisis zijn de risico’s van een wereldwijde recessie toegenomen. Het is echter nog vroeg en de situatie is veel te wisselvallig om een definitief besluit daarover te vellen.

De analisten merkten op dat een bankencrisis die de wereld in een recessie duwt, zou kunnen wegen op de industriële basismetalen zoals koper en nikkel en een verdere impuls zou kunnen geven aan edelmetalen.

De bank is het meest optimistisch over molybdeen en verhoogde de prijsvoorspelling voor dit metaal met 59% tot $ 28,60 per pond, of een duidelijke stijging ten opzichte van de vorige schatting van $ 18 per pond. De bank heeft haar vooruitzichten voor dit kritieke metaal verhoogd vanwege leveringsproblemen in Chili, dat ongeveer 20% van de wereldmarkt vertegenwoordigt.

Het val op dat BMO relatief voorzichtig blijft wat betreft prognoses voor de edelmetalen. Dat is deels te wijten aan het feit dat de banken allesbehalve enthousiast zijn voor een belegging in edelmetalen, waar ze naar hun eigen mening veel te weinig aan verdienen. Goud en zilver worden dus zeker niet op de voet gevolgd door de analisten van de banken, wat hun soms ietwat ‘oubollige’ adviezen verklaart.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *