Elon Musk voorspelt een jaar met ‘stormachtig weer’ voor de Amerikaanse economie  (en waarschuwt tevens dat ook Tesla te maken krijgt met tegenwind)

Elon Musk voorspelt dat de Amerikaanse economie een moeilijk jaar zal hebben, voordat ze zich volgend voorjaar of zomer herstelt. De CEO van Tesla waarschuwt dat hogere rentetarieven, angst voor ontslagen en krappere bankleningen de vraag kunnen beïnvloeden.

Musk waarschuwde al enkele maanden voor een recessie en drong er bij de Fed op aan de rente te verlagen.

Elon Musk verwacht dat de Amerikaanse economie het komend jaar moeilijk zal hebben met een giftige cocktail van hogere rentetarieven, toenemende angst voor werkloosheid en banken die hun kredietverlening terugtrekken. Waardoor de vraag naar de wagens van Tesla zal afnemen.

“Gedurende ongeveer 12 maanden krijgen we stormachtig weer en dan, als er geen grote geopolitieke wildcards opduiken, begint het volgend jaar weer zonnig te worden”, zei Musk vorige week woensdag tijdens de publicatie vanTesla’s eerste kwartaalcijfers, volgens een transcriptie van AlphaSense. /Sentieo.

Als reactie op de historisch hoge inflatie heeft de Federal Reserve de rente in de afgelopen 13 maanden verhoogd van bijna nul tot ongeveer 5%. Hogere tarieven maken lenen duurder en stimuleren sparen boven uitgeven, wat het tempo van prijsstijgingen kan vertragen. Maar ze kunnen ook de vraag ondermijnen, activaprijzen doen dalen en het risico op een recessie vergroten.

De renteverhogingen door de centrale bank maken Tesla-voertuigen minder betaalbaar, waardoor de vraag ernaar afneemt, zei Musk tijdens de toelichting op de cijfers. Dat is een belangrijke drijfveer geweest achter de recente prijsverlagingen van Tesla, die afgelopen kwartaal de winstmarges aantastten.

“Elke keer dat de Fed de rente verhoogt, staat dat gelijk aan het verhogen van de prijs van een auto”, zei Musk.

“Voor de meeste mensen is hun vermogen om een auto te kopen in functie van of ze die maandelijks kunnen betalen of niet kunnen betalen,” vervolgde hij. “Als de rente erg hoog is, zoals nu, kunnen mensen in sommige gevallen helemaal geen lening krijgen.”

De op een na rijkste man ter wereld en de CEO van Tesla, Twitter en SpaceX merkten ook op dat als mensen in het nieuws lezen over massaontslagen, ze grote aankopen uitstellen totdat ze er zeker van zijn dat hun baan veilig is.

“Ze zullen natuurlijk wat aarzelender zijn dan ze anders zouden zijn om een nieuwe auto te kopen,” zei hij.

De technologiemiljardair verwees ook naar de groeiende angst voor een kredietcrisis, gezien de massale uitstroom van deposito’s van kleinere banken naar grotere banken en geldmarktfondsen en kredietverstrekkers die minder risico’s nemen. Dit nadat de banken Silicon Valley Bank en Signature Bank in maart omvervielen.

Musk luidt al een tijdje het recessiealarm en dringt er bij de Fed op aan de rente te verlagen. In december voorspelde hij dat er dit jaar een recessie zou toeslaan die tot het tweede kwartaal van 2024 zou kunnen aanhouden.

Op het hoogtepunt van de recente bancaire onrust voerde Musk aan dat lagere tarieven nodig waren om meer bankruns te voorkomen. Hij waarschuwde ook dat als de Fed er niet in slaagt het fiasco van de regionale banken te bedwingen, dit een nieuwe Grote Depressie zou kunnen veroorzaken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *