Nouriel Roubini gelooft in een hardnekkige recessie of in diepgewortelde inflatie (de Fed bestrijdt een ’trilemma’)

Het oplossen van de financiële problemen van de Amerikaanse economie met alleen verkrapping door de Fed lijkt een “Mission Impossible”, zei Nouriel Roubini.

De huidige aanpak van de Fed zal leiden tot ofwel een recessie ofwel diepgewortelde inflatie.

“Dus ofwel een harde landing en een financiële crash, ofwel de verankering van de inflatieverwachtingen.”

De Federal Reserve heeft de taak gekregen om de precaire financiële toestand van de Amerikaanse economie in orde te brengen, maar de huidige aanpak van de centrale bank zal waarschijnlijk resulteren in ofwel een recessie of uitzicht op een situatie van diepe inflatie, zei Nouriel Roubini.

De “Dr. Doom”-econoom zei dat de Fed te maken heeft met het ultieme “trilemma” om te proberen prijsstabiliteit, groeistabiliteit en financiële stabiliteit te bereiken met slechts één beleidsinstrument: het aanpassen van de federal funds rate.

“Voor mij lijkt [dit] op Mission Impossible”, vertelde Roubini vrijdag aan Bloomberg Television. “Dus ofwel een harde landing en een financiële crash, ofwel de verankering van de inflatieverwachtingen.”

De inflatie vertraagt, maar ligt nog steeds ruim boven de doelstelling van 2% van de centrale bank, waardoor de Fed in een moeilijke positie verkeert bij het bepalen van haar volgende beleidsstap.

Vrijdag bleek uit de laatste lezing van de favoriete inflatiemeter van de Fed, de index voor persoonlijke consumptie-uitgaven, dat de prijzen jaarlijks met 4,2% stegen.

Als de Fed doorgaat met het verhogen van de rente om de inflatie verder te verlagen, kan dat de economie en de banken harder raken. Maar als beleidsmakers de inflatie boven de doelstelling laten blijven, kan dat de inflatie versterken.

“Ze willen in principe in mei nog een keertje verhogen en dan stoppen”, voegde Roubini eraan toe. “Maar als de inflatie hardnekkiger zou worden, dan is die optie er niet meer.”

De Fed zal naar verwachting de financieringskosten op 3 mei opnieuw verhogen, waarbij de CME FedWatch Tool een kans van 90% voorspelt dat beleidsmakers de rente met nog eens 25 basispunten zullen verhogen. Dit wordt de 10e renteverhoging sinds maart 2022 en zou de referentierente op 5%-5,25% brengen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *