De helft van de Amerikaanse banken is al failliet (en zo begint voor alle duidelijkheid een kredietcrisis)

De dubbele crashes in commercieel onroerend goed in de VS en de Amerikaanse obligatiemarkt zijn in regelrechte botsing gekomen met $ 9 biljoen onverzekerde deposito’s in het Amerikaanse banksysteem. Een dergelijk onverzekerd bedrag kan in het cybertijdperk in een middag verdwijnen.

De tweede en derde grootste bankfaillissementen in de geschiedenis van de VS volgden elkaar onlangs snel op. Het Amerikaanse ministerie van Financiën en de Federal Reserve willen ons graag laten geloven dat ze “idiosyncratisch” zijn. Dat is een gevaarlijke uitspraak, want de realiteit is toch wel enigszins anders.

Bijna de helft van de 4.800 Amerikaanse banken hebben hun kapitaalbuffers al opgebrand. Ze hoeven volgens de Amerikaanse boekhoudregels misschien niet alle verliezen op de markt te markeren, maar dat maakt ze nog niet solvabel. Iemand zal die verliezen moeten nemen, willen of niet.

“Het is griezelig en zelfs veel meer dan dat. Duizenden banken staan onder water’, zegt professor Amit Seru, bankexpert aan Stanford University. “Laten we niet doen alsof dit alleen over Silicon Valley Bank en First Republic gaat. Een groot deel van het Amerikaanse banksysteem is mogelijk insolvent.”

De volledige schok van monetaire verkrapping door de Fed moet nog toeslaan. Een groot schuldencomplex staat de komende zes kwartalen voor een herfinancieringsklif. Alleen dan zullen we leren of het Amerikaanse financiële systeem de overtollige hefboomwerking als gevolg van extreme monetaire stimuleringsmaatregelen tijdens de pandemie veilig kan laten leeglopen.

Een Hoover Institution rapport van professor Seru en een groep bankexperts berekende dat meer dan 2.315 Amerikaanse banken momenteel op activa zitten die minder waard zijn dan hun passiva. De marktwaarde van hun leningportefeuilles is $ 2 biljoen lager dan de vermelde boekwaarde.

Deze banken die onder water zitten, omvatten grote namen. Een van de 10 meest kwetsbare banken is een wereldwijd systeemrelevante entiteit met activa van meer dan 1 biljoen dollar. Drie anderen zijn grote banken. “Het is niet alleen een probleem voor banken onder de 250 miljard dollar die geen stresstests hoefden te doorstaan”, zei hij. De namen van de banken die echt in de knoei zitten, wou Seru niet prijsgeven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *