Amerikaanse bankencrisis: bijna 190 banken zouden kunnen omvallen

Zal Amerika, met het faillissement van drie regionale banken sinds maart, en een vierde die op het punt staat te wankelen, binnenkort een cascade van bankfaillissementen meemaken?

Bloomberg meldde woensdag dat het in San Francisco gevestigde PacWest Bancorp een verkoop overweegt.

Vorige week werd First Republic Bank de derde bank die instortte, het op een na grootste bankfaillissement in de Amerikaanse geschiedenis na Washington Mutual, dat in 2008 instortte tijdens de financiële crisis.

Na de ondergang van Silicon Valley Bank en Signature Bank in maart bleek uit een onderzoek naar de kwetsbaarheid van het Amerikaanse banksysteem dat nog 186 banken het risico lopen failliet te gaan, zelfs als slechts de helft van hun spaarders besluit hun geld op te nemen.

Waarom gaan regionale banken failliet? Regionale banken falen omdat de agressieve renteverhogingen van de Federal Reserve om de inflatie te beteugelen de waarde van bankactiva zoals staatsobligaties en door hypotheken gedekte waardepapieren hebben uitgehold.

De meeste obligaties betalen een vaste rente die aantrekkelijk wordt wanneer de rente daalt, waardoor de vraag naar en de prijs van de obligatie stijgen. Aan de andere kant, als de rente stijgt, zullen beleggers niet langer de voorkeur geven aan de lagere vaste rente die door een obligatie wordt betaald, waardoor de prijs ervan daalt.

Veel banken verhoogden hun obligatiebezit tijdens de pandemie, toen de deposito’s overvloedig waren, maar de vraag naar leningen en de rendementen zwak waren. Voor veel banken zullen deze ongerealiseerde verliezen gewoon zonder meer op papier blijven staan. Maar anderen kunnen daadwerkelijk verliezen lijden als ze effecten moeten verkopen vanwege liquiditeitsproblemen of om andere redenen, volgens de Federal Reserve Bank of St. Louis.

“De recente dalingen van de waarde van bankactiva hebben de kwetsbaarheid van het Amerikaanse banksysteem voor onverzekerde deposito’s aanzienlijk vergroot”, schreven economen in een recent artikel gepubliceerd op het Social Science Research Network.

Een run op deze banken kan een risico vormen voor zelfs verzekerde spaarders – degenen met $ 250.000 of minder op de bank – aangezien het depositoverzekeringsfonds van de FDIC verliezen begint te lijden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *