Olieprijs staat fors onder druk en dat zou er op kunnen wijzen dat er een recessie in de lucht hangt

Slechts enkele dagen nadat enkele OPEC+-leden hadden beloofd de productie te verminderen waren er al aanwijzingen dat het aanbod op de oliemarkt ruim blijft, terwijl de vraag tegenviel. Hernieuwde bezorgdheid over de financiële stabiliteit van regionale Amerikaanse banken droeg er ook toe bij dat de oliefutures in de eerste week van mei naar het laagste niveau sinds maart terugvielen.

Ruwe olie is sinds begin dit jaar met ongeveer 14% in prijs gedaald, ondanks de opkomst van China uit zijn restrictieve Covid Zero-beleid en aanzienlijke verminderingen van het aanbod door de organisatie van olie-exporterende landen en haar bondgenoten. Die verrassende bezuinigingen, die slechts een maand geleden werden aangekondigd, moesten de controle over de markt terugnemen van bearish speculanten. In plaats daarvan is de angst voor een wereldwijde economische vertraging weer op de voorgrond getreden.

In de VS daalden de voorraden ruwe olie met 1,28 miljoen vaten, zei de regering woensdag.

In Rusland was er ondertussen geen teken van een daling van de geëxporteerde stromen ruwe olie, ondanks de toezegging om de productie met 500.000 vaten per dag te verminderen. De export sprong in de week tot 28 april terug boven de 4 miljoen vaten per dag, een niveau dat slechts één keer werd overtroffen sinds de troepen van het land Oekraïne binnenvielen in februari 2022, volgens gegevens van tankertracking samengesteld door Bloomberg.

Er zal echter enige bezorgdheid in de markt zijn dat de inbeslagname door Iran van een tweede olietanker in een week de scheepvaart op een van ’s werelds belangrijkste handelsroutes kan verstoren. Pijpleidingzendingen vanuit het noorden van Irak en de Koerdische regio naar de Turkse haven van Ceyhan blijven inactief vanwege een geschil tussen de twee naties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *