Discussie over schuldenplafond in de VS komt op ‘slechtst mogelijke moment’ (en dat doet alarmbelletjes rinkelen)

De president van de Federal Reserve Bank of Chicago, Austan Goolsbee, waarschuwt dat het debat over het schuldenplafond in de VS op ‘slechtst mogelijke moment’ komt. En Goolsbee weet waarover hij spreekt. Toen hij voorzitter was van de Raad van Economische Adviseurs onder president Barrack Obama, was hij getuige van een impasse tussen Republikeinen en Democraten over het koppelen van bezuinigingen aan het verhogen van het schuldenplafond.

Maar ditmaal is de situatie erger dan toen. Het nieuwe debat, zei hij, komt “op het slechtst mogelijke moment”. “We worstelen nog steeds met de gevolgen van wat een heel vreemde conjunctuurcyclus is die uit de pandemie voortkomt, en wegen dat af tegen de verkrapping die voortkomt uit deze bankfaillissementen en onzekerheden, en voegen daar nog deze onzekerheid aan toe of de regering in Washington zijn rekeningen zal kunnen betalen’, zegt Goolsbee.

Hij zegt dat er veel potentieel “rare dingen” zouden kunnen gebeuren op de financiële markten als de onderhandelingen over het schuldenplafond op het scherp van de snede zullen worden gevoerd voordat een deal wordt gesloten.

“Ik maak me zorgen dat we een hoop bancaire spanningen zullen doen oplaaien omdat financiële instellingen staatsobligaties als onderpand hebben gegeven”, zeit Goolsbee.

“Aan de kant van de consument zou je de rentetarieven kunnen zien stijgen op hypotheken, op autoleningen, op creditcards, een heleboel dingen die rechtstreeks verband houden met de tarieven op staatsobligaties. Ik denk dat je een hoop chaos zou hebben.

Goolsbee zei dat wetgevers het schuldenplafond moeten verhogen. “Er is geen ander alternatief. Dus laten we hopen dat ze die boodschap kunnen krijgen.” Lukt dat niet, dan kunnen de gevolgen heel ernstig zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *