Janet Yellen beschrijft een mogelijk Amerikaans faillissement als ‘catastrofaal’ (met miljoenen werklozen en een koersval van 45% op Wall Street)

De goudmarkt daalde dinsdag met bijna $ 30, terwijl de markten wachtten op nieuws over de onderhandelingen over het Amerikaanse schuldplafond.

Als een Amerikaans faillissement catastrofaal klinkt, dan is dat omdat het inderdaad zo is, zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen dinsdag. Ze beschreef een ernstige economische neergang, miljoenen werklozen en een uitverkoop van 45% op de aandelenmarkt als er geen oplossing uit de bus komt.

“Naar mijn mening – en die van economen van zowat overal – zou een Amerikaans faillissement een economische en financiële catastrofe veroorzaken”, zei Yellen op de Independent Community Bankers of America (ICBA) 2023 Capital Summit. “Een faillissement zou de fundamenten waarop ons financiële systeem is gebouwd, openbreken. Het is heel goed denkbaar dat we een aantal financiële markten zouden zien kraken – met wereldwijde paniek die margestortingen, bank runs en uitverkoop van aandelen veroorzaakt.”

“De simulatie constateert dat het kan leiden tot een neergang die zo ernstig is als de Grote Recessie. In de simulatie verliezen meer dan 8 miljoen Amerikanen hun baan. Het vertrouwen van bedrijven en consumenten krijgt een flinke klap. De waarde van de aandelenmarkt wordt met ongeveer 45 procent verlaagd. – jaren van pensionering en andere besparingen van huishoudens dreigen te worden weggevaagd’, beschreef ze.

Yellen ziet 1 juni nog steeds als de datum waarop de schatkist zonder geld zou kunnen komen te zitten. Ze waarschuwde ook dat de VS al een hoge prijs betalen voor het niet verhogen van het schuldenplafond.

“We hebben de financieringskosten van het ministerie van Financiën al aanzienlijk zien stijgen voor effecten die begin juni aflopen”, zei Yellen maandag in een brief aan het Congres.

En er wordt voorlopig geen vooruitgang geboekt in de onderhandelingen tussen de Amerikaanse president Joe Biden en House Speaker Kevin McCarthy. “We komen nog lang niet tot een conclusie”, zei McCarthy maandag.

Republikeinen zijn bereid het schuldplafond te verhogen, maar alleen op voorwaarde van ingrijpende bezuinigingen, waar de Democraten tegen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *