Christine Lagarde windt er geen doekjes om: rente gaat in Europa verder omhoog (mogen we dan toch meer rente op ons spaargeld verwachten?)

De president van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, zei maandag dat de inflatiedruk krachtig blijft en dat de rente verder zal worden verhoogd om deze aan te pakken.

Nu de volledige effecten van de toch al historische monetaire verkrappingscampagne van de ECB nog steeds zichtbaar worden, herhaalde Lagarde dat er geen duidelijk bewijs is dat de onderliggende inflatie een hoogtepunt heeft bereikt. De voedselinflatie blijft bijvoorbeeld hoog, zei ze gisteren maandag.

“De prijsdruk blijft sterk”, zei Lagarde tegen de wetgevers van de Europese Unie in Brussel.

“Onze toekomstige beslissingen zullen ervoor zorgen dat de beleidsrentes op voldoende restrictieve niveaus worden gebracht om een tijdige terugkeer van de inflatie naar onze middellange termijndoelstelling van 2% te bereiken, en ze zullen zo lang als nodig op die niveaus worden gehouden”, zei ze.

Hoewel de opmerkingen grotendeels de taal herhalen die veel ECB-functionarissen de laatste tijd regelmatig hebben gebruikt, geven ze aan dat de recente golf van renteverhogingen nog niet voorbij is. Ondanks dat mei voor een tweede achtereenvolgende vertraging zorgde in de graadmeter van de kerninflatie, waar beleidsmakers zich momenteel op richten, voorspellen de meeste investeerders en analisten een nieuwe stijging bij de publicatie van de volgende golf inflatiecijfers op 15 juni.

De Ierse centrale bankier Gabriel Makhlouf heeft eerder al verklaard dat de ECB waarschijnlijk zowel tijdens de vergaderingen van juni als juli zal verhogen, waardoor de depositorente van 3,25% nu naar 3,75% gaat. Ignazio Visco, de topman van de Italiaanse centrale bank, zei in het weekend dat hij heeft aangedrongen op een meer geleidelijke aanpak van de verhogingen,.

De president van de Bundesbank, Joachim Nagel, die maandag sprak, suggereerde nogmaals dat de renteverhogingen mogelijk na juli moeten worden voortgezet.

“Zoals de zaken er nu voorstaan, zijn er nog verschillende rentestappen nodig”, zei hij in een toespraak. “Het is mijns inziens allerminst zeker dat de inflatie deze zomer al piekt.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *