Olieprijs (Brent) weer naar 100 dollar per vat (wat de inflatie opnieuw vleugels kan geven)

Het wereldwijd tekort in de aanvoer van ruwe olie zal in het derde kwartaal groter worden, aangezien ’s werelds grootste exporteur Saudi-Arabië extra productieverlagingen heeft aangekondigd vanaf juli, waardoor Brent waarschijnlijk tegen het einde van het jaar naar $ 100 per vat zal gaan, aldus analisten.

De olieprijzen stegen maandag met meer dan 1 dollar per vat, omdat het Saoedische ministerie van Energie zondag zei dat de productie zou dalen tot 9 miljoen vaten per dag (bpd) in juli van ongeveer 10 miljoen vaten per dag in mei, de grootste daling sinds jaren in het koninkrijk.

De door Saudi beloofde vrijwillige verlaging komt bovenop een bredere overeenkomst van de Organisatie van de Olie-exporterende landen en hun bondgenoten van OPEC+, waaronder Rusland, om de productieverlagingen te verlengen tot 2024, terwijl de groep de dalende olieprijzen probeert op te krikken.

“Saoedi-Arabië heeft een lange staat van dienst als het gaat om een verlaging van de olieproductie”, zei Helima Croft van RBC Capital in een notitie.

De stap van de Saoedi’s heeft de weg vrijgemaakt voor krappere voorraden en tevens een bodem van $ 70 per vat onder de prijzen gelegd, zeiden de analisten, maar de Saoedische verlaging zal de olieprijzen waarschijnlijk niet onmiddellijk fors omhoog jagen, aangezien het enige tijd zal duren voordat de voorraden zijn uitgeput.

“Nu Saoedi-Arabië de olieprijzen beschermt tegen een mogelijke forse terugval door de productie te verlagen, denken we dat de oliemarkten later dit jaar meer vatbaar zijn voor een tekort”, zei analist Vivek Dhar van de Commonwealth Bank of Australia in een notitie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *