Zal Trump (in geval van een verkiezingsoverwinning) de onfhankelijkheid van de Fed ondermijnen?

Heraeus maakt zich zorgen dat Trump de onafhankelijkheid van de Federal Reserve zou kunnen ondermijnen, aangezien zijn eerste presidentschap openbare aanvallen zag op de renteverhogingen van Fed-voorzitter Jerome Powell.

“Onofficiële voorstellen van het Trump-campagneteam omvatten stappen om de onafhankelijkheid van de Fed te ondermijnen en mogelijk Powell voortijdig te verwijderen,” aldus Heraeus. “Trump zou Powell kunnen vervangen na het einde van zijn termijn in 2026 door een kandidaat die voorstander is van een ruimer monetair beleid. Bovendien zou Trump meerdere gouverneurs kunnen benoemen in het Federal Open Market Committee (FOMC) die een soepeler monetair beleid zouden steunen.”

“Een meer dovish FOMC zou renteverlagingen versnellen en de inflatiecontrole versoepelen, waardoor de dollar zou verzwakken en de vraag van investeerders naar goud zou toenemen,” wezen ze erop. “Elke manoeuvre die de uitvoerende macht over de Fed uitbreidt, zou het marktb vertrouwen in het Amerikaanse monetaire beleid kunnen schokken, wat de goudprijzen verder zou stimuleren.”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *